Beleef Nationale Molendag online

Beleef de Nationale Molendag 2021 dit jaar ook online!

Beleef de Nationale Molendag 2021 dit jaar ook online! Vanwege de coronamaatregelen zit een fysiek bezoek aan een molen er niet in dit jaar. Daarom hebben de Vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars besloten tot een digitale Nationale Molendag 2021. Met als thema 'Ode aan de molen' valt er genoeg (online) te ontdekken.

Groninger Molenzomer

Erfgoedpartners, de steuninstelling voor onder andere de molens, heeft het initiatief genomen tot de Groninger Molenzomer. Dat betekent dat van april tot en met oktober de molens in Groningen volop worden gepromoot via de website www.groningermolens.nl. Naast informatie over de bestaande en verdwenen Groninger molens zijn er speciaal voor de Molenzomer nieuwe rubrieken gemaakt. Daarin vindt de bezoeker interessante molenverhalen en -liedjes, maar ook interviews met molenaars en molengidsen, recepten en museale molenvondsten. Het molenblad de Zelfzwichter zal eveneens aandacht aan de Molenzomer besteden.

Molenlied

Een van de extra rubrieken op groningermolens.nl is dus ‘molenliedjes’. Eén van die liedjes is het molenlied dat de bekende Groninger zanger Erwin de Vries in 2019 speciaal voor het Groninger Molenweekend schreef. Het lied is tijdens het Molenweekend bij verschillende molens door verschillende artiesten en vrijwilligers uitgevoerd. En het kan nog altijd gebruikt worden om festiviteiten op te luisteren – via deze link is de uitvoering door Erwin de Vries te beluisteren.

Pronkjewailpad

Wandelaars die het Pronkjewailpad lopen kunnen een speciale uitdaging aangaan door minsten 50 molens te bezoeken en de bijbehorende vragen te beantwoorden. Het is zelfs mogelijk om alle 91 molens op deze manier af te stempelen.

Gedurende het jaar komt er steeds meer aanvullende informatie. Molens zullen wel zo veel mogelijk draaien en met de informatie van de website kan van 1 april tot 1 november worden genoten van een mooie molenzomer.

Draaiende molens

Digitaal of niet, een Nationale Molendag zonder draaiende molens is niet voor te stellen. Daarom heeft de vereniging alle molenaars in het land opgeroepen hun wind- of watermolen te laten draaien. Wandelend en fietsend publiek kan dan toch zien dat het voor alle molens van Nederland, ondanks alles, een vrolijk weekend is. Wandel- en fietsroutes zijn te vinden op nationalemolendag.nl.

Beeld: W. Jans.

Laatste nieuws