Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

Met het toenemende aantal bezoekers aan natuurgebieden, maken natuurorganisaties zich zorgen om de kraamkamer van Moeder Natuur.

kraamkamer

Het is druk in de natuur. Door de coronamaatregelen en het warmer wordende weer trekken mensen er vaker in eigen land op uit en zoeken ze de natuur op. Heel mooi, maar dit heeft ook zijn keerzijde. Provincie Drenthe, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap zijn bang dat het broedseizoen hierdoor verstoord wordt. Met een gezamenlijke landelijke actie worden bezoekers welkom geheten in de natuur maar met nadruk gevraagd om rekening te houden met de regels die er gelden in natuurgebieden. Zeker nu het broedseizoen begint.

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. 'Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,' zegt Uko Vegter, hoofd team natuur en landschap bij Het Drentse Landschap.

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In een aantal gebieden door heel Nederland hangen daarom sinds deze week spandoeken met de tekst 'Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur'.

De Provincie en de natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. 'Wij vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.' Aldus Bart Zwiers boswachter in de Onlanden bij Natuurmonumenten.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen. Essentieel is wel dat iedere bezoeker aan de natuur zich aan de regels houdt.

De kraanvogels in Drenthe hebben vorig jaar tijdens het broedseizoen veel last gehad van verstoring. Er overleefden daardoor slechts een klein aantal kuikens. Ondanks dat kwetsbare gebieden vanwege het broedseizoen tijdelijk afgesloten zijn liepen er regelmatig mensen. Dit had grote impact op de kraanvogels; zij dulden geen mensen in de buurt. Aaldrik Pot, boswachter in het Drents-Friese Wold: 'Als je binnen vijfhonderd meter van een kraanvogelnest komt, kan je hem voorgoed wegjagen. Dat moeten wij uiteraard met z’n allen voorkomen.'

Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze – onbewust – wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Het aantal incidenten met loslopende honden is het afgelopen jaar toe genomen, er werd meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. En hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden lopen, houden ze geen rekening met mensen of honden die ze opjagen búiten de paden. In paniek kan een ree zich doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei.

Geniet vooral van de natuur die Drenthe rijk is, maar betreed het "huis" van de dieren en planten met respect. Neem kennis van de toegangsregels op de terreinborden, kwetsbare natuur moeten we samen beschermen. Het broedseizoen loopt formeel van 15 maart tot 15 juli. Afhankelijk van de kwetsbaarheid van de natuur kan die periode lokaal worden aangepast.

Natuur
  • Foto haas: Nick Hijmensen. Foto otter: Natuurmonumenten