Binnenkijken bij Baukje in Friesland

‘We zijn ontzettend blij met onze keuze om hierheen te verhuizen en we hebben er veel voor teruggekregen: we hebben hier echt de rust gevonden.'
@media (max-width: 679px){#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d64b19 img{#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d64b19 img{#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d64b19 img{#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d64b19 img{#fig-6176873d64b19 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Baukje

Baukje van der Steeg groeide op in het Friese dorp Kollum, maar is eigenlijk stadsmens in hart en nieren. Ze had daarom nooit verwacht om ooit weer naar ‘haar’ Friesland terug te keren. Toch waagde ze in 2018 samen met haar gezin de sprong. ‘Het voelt nog steeds als de beste keuze ooit en daar zijn we enorm trots op.’

Baukje, hoe zijn jullie in Kollum terechtgekomen?
‘Mijn man en ik zijn allebei geboren en getogen in Kollum. Veel familieleden bleven er wonen, maar wij vertrokken na de middelbareschooltijd juist naar de Randstad. Ik riep toen: ‘Ik keer nóóít meer terug!’. Ik vond het stadse leven namelijk geweldig; het is groots en anoniem en er is veel reuring. Maar toen we in 2017 door familieomstandigheden vaak in de auto naar Kollum zaten, begon het opeens te kriebelen. Ik zei tegen mijn man: ‘Ik heb het gevoel dat ik weer terug wil.’ Hij keek me met grote ogen vol ongeloof aan.’

Toch besloten jullie datzelfde jaar nog om te verhuizen.
‘Het is niet een beslissing die je zomaar neemt, maar dat plotselinge gevoel was zo sterk. Ik bedacht meteen om het huis van mijn ouders, waar ik in geboren ben, over te nemen. Zij wilden graag kleiner wonen en wegens gezondheidsredenen was het voor hen een opgave om het huis – uit 1889 – goed te onderhouden. Bovendien vonden we het fijn om een oogje in het zeil te houden, dus ontstond het idee om in de achtertuin een extra huis voor m’n ouders te creëren, als een soort mantelzorgwoning. Na lang nadenken en overleggen besloten we ervoor te gaan.’

Wat hebben jullie aan het oude huis veranderd?
‘Alles! Eigenlijk hebben we in anderhalf jaar tijd twee compleet nieuwe woningen gerealiseerd: van het oorspronkelijke voorhuis – waar m’n ouders woonden – bleven alleen de gevels staan; binnen werd het huis van top tot teen gestript. In de achtertuin hebben we een kleinere schuurwoning gebouwd. Daarin wonen nu mijn ouders en zit mijn kantoor.’

Verder lezen? Deze binnenkijker verscheen in Noorderland 2021-1. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

@media (max-width: 680px){#fig-6176873d65332 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d65332 img{#fig-6176873d65332 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6176873d65332 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d65332 img{#fig-6176873d65332 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6176873d65332 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176873d65332 img{#fig-6176873d65332 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Laatste nieuws