Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 december: Nacht van het Wad

Het is vandaag 21 december, de kortste dag van het jaar. Daarom organiseren de noordelijke Natuur en Milieufederaties en Rijksuniversiteit Groningen de eerste ‘Nacht van het Wad’

nacht van het wad

Het is vandaag 21 december, de kortste dag van het jaar. Daarom organiseren de noordelijke Natuur en Milieufederaties en Rijksuniversiteit Groningen de eerste ‘Nacht van het Wad’. Tijdens deze online viering neemt wetenschapsjournalist Govert Schilling je de duisternis van de Wadden in.

De Nacht van het Wad wordt gevierd met een online Planetariumshow van 20.30 tot 21.30 waar iedereen zich bij kan aansluiten via www.nachtvanhetwad.nl. Live vanuit Theaterkerk Nes in Friesland neemt wetenschapsjournalist Govert Schilling de online bezoekers mee in de duisternis van de Wadden en vertelt waarom donkerte zo belangrijk is voor mens en dier. Extra bijzonder is dat op deze dag de planeten Jupiter en Saturnus elkaar zo dicht naderen aan de hemel, dat ze bijna tot één lichtpunt samensmelten. Een voorstelling van dit zeldzame schouwspel is tijdens de Planetariumshow te zien.

‘Nacht van het Wad’ is een campagne waarmee het belang van de duisternis in het Waddengebied wordt aangekaart. Met de organisatie van deze Planetariumshow gaat ‘Nacht van het Wad’ officieel van start. Tijdens de Planetariumshow wordt door Govert Schilling een vlucht genomen over de Wadden en is te zien waar het op de Wadden nog donker kan zijn. Het Waddengebied is namelijk een van de weinige plekken waar donkerte nog kan worden ervaren. Verder zoomt Govert Schilling in op onze bijzondere sterrenhemel en laat hij een zeldzaam schouwspel zien: de planeten Jupiter en Saturnus smelten bijna samen tot één lichtpunt. Elke 20 jaar haalt Jupiter Saturnus in terwijl ze rondom de zon draaien, maar dit keer komen ze dichterbij elkaar aan de hemel dan ze in 800 jaar gedaan hebben. Aanvullend krijgen de bezoekers een sneakpreview van wat ‘Nacht van het Wad’ gaat brengen. Voor iedereen die zittend op de bank over de Wadden wil vliegen kan de show live volgen op www.nachtvanhetwad.nl. Hierop is ook het hele programma terug te lezen.

Cultuur
  • Sjo/iStock