Toen het Hunebedcentrum hoorde dat het museum voor ten minste twee weken dicht moest, zat men niet lang stil om een alternatief te bedenken. Zo kwamen ze op de podcast 'Hunebednieuwscafé', een podcast over archeologie, prehistorie en geologie met een focus op de tijd van de hunebedbouwers.
De naam Hunebednieuwscafé is niet toevallig gekozen. Het e-magazine van het Hunebedcentrum draagt dezelfde naam en heeft in de laatste vijf jaar maar liefst 3500 artikelen over de prehistorie opgeleverd. Podcast-host Gijs Klompmaker, marketingman van het Hunebedcentrum, leg het uit: ‘De onderwerpen van het Hunebednieuwscafé zijn aangehouden als kapstokken. Zo bestaan er rubrieken als ‘Hunebedhunters’ en ‘Mijn hunebed’, deze lenen zich perfect voor een onderhoudende podcast’.
De podcast is voor iedereen die meer wil weten over de prehistorie en de hunebedden. ‘Het is steeds in een setting van een interview of een gesprek in het café. Losjes, onderhoudend en populair wetenschappelijk.’ Het Hunebedcentrum hoopt met deze podcast ook een jonger publiek te bereiken. ‘Ik denk aan studenten, pas afgestudeerde archeologen of leraren in opleiding, maar eigenlijk alle mensen met interesse in de prehistorie’, aldus Wolters. De podcast is te beluisteren op Spotify en de eerste drie episodes staan er al op. ‘We gaan voor ongeveer twee episodes per week. De onderwerpen die we bespreken lenen zich voor een podcast van ongeveer 10 minuten. Misschien dat we af en toe een uitstapje maken naar een langere podcast, van een uur’, aldus Gijs Klompmaker.
De podcast is te luisteren op Spotify.
- Lynx-Photography/iStock