Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Luistertip: nieuwe podcast over Frida Kahlo

In de podcast wordt onderzocht wat Frida Kahlo voor andere gehandicapte mensen betekent.

Frida Kahlo

In samenwerking met Eline Pollaert en Xandra Koster lanceert het Drents Museum in Assen de podcast Op Frida’s Vleugels. In deze vierdelige podcast, die tweewekelijks uitkomt, onderzoeken Pollaert en Koster wat kunstenares Frida Kahlo voor henzelf én voor andere gehandicapte mensen betekent. Het tweetal gaat met diverse gasten in gesprek en bespreken Frida’s werk en leven aan de hand van objecten uit de tentoonstelling Viva la Frida!, vanuit het perspectief van hun eigen handicaps.

‘Voeten, waar heb ik jullie voor nodig wanneer ik vleugels heb om te vliegen?’ Deze uitspraak schreef Frida Kahlo in haar dagboek, toen haar rechterbeen werd geamputeerd. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de verschillende handicaps waarmee Frida leefde. In de podcastafleveringen reflecteren hosts Eline Pollaert en Xandra Koster samen met hun gasten en elkaar op het leven en werk van Frida Kahlo, vanuit de beleving van hun eigen handicap. Het doel van de podcast is om licht te schijnen op de impact van haar leven en werk op gehandicapte mensen vandaag de dag.

Deze bijzondere podcastserie is gemaakt in het kader van de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo, die nog tot en met 27 maart 2022 te zien is. De podcast wordt georganiseerd door Eline Pollaert en Xandra Koster. Eline is historicus en doet onderzoek naar de geschiedenis van handicap. Xandra is beleidsmedewerker bij Ieder(in), de landelijke belangenbehartigersorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast schrijft Koster artikelen over de discriminatie van mensen met een beperking. Beide zijn activisten en liefhebbers van het werk van Frida Kahlo.

Op woensdag 26 januari werd de eerste aflevering gelanceerd. Deze is terug te beluisteren via diverse podcastkanalen. Kijk voor meer informatie op de website van het Drents Museum. Daar lees je onder andere ook meer over de tentoonstelling, die nu in het Drents Museum te zien is, en over de bijzondere werken en leven van Frida Kahlo.

Cultuur
  • Drents Museum
  • Sake Elzinga