Dennenappels, sinaasappels en steranijs
Dennenappels, sinaasappelschijfjes en steranijs zijn veelzijdige materialen die je overal voor kunt gebruiken wanneer het om kerstdecoratie gaat. Je kunt ze in de kerstboom hangen als natuurlijke kerstballen, maar ze staan ook prachtig in kerststukjes of als aanvulling op een kerstkrans.
Aan de slag:
- Verzamel wat dennenappels en snijd een aantal sinaasappels in schijven.
- Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Laat de sinaasappelschijven en dennenappels ongeveer 2 uur drogen in de oven. Controleer tussendoor regelmatig om te voorkomen dat ze verbranden.
Steek wat ijzerdraad door de steranijs, gedroogde sinaasappelschijven en dennenappels en vorm er hangers of prikkers van. Nu kun je ze naar hartenlust verwerken in al je kerstversieringen.
Beschilderde versieringen
Maak je kerstversiering extra persoonlijk door ze zelf te beschilderen. Houten schijfjes zijn hiervoor ideaal en gemakkelijk te vinden bij hobbywinkels of tuincentra. Schilder er bijvoorbeeld sneeuwvlokken, kerstbomen, hulsttakjes of andere winterse taferelen op. Hang de beschilderde schijfjes in de kerstboom of knoop ze aan een lang lint om er een kerstslinger van te maken.
Natuurlijke kerstkransen
Een mooie kerstkrans voor aan de deur of op tafel kun je gemakkelijk maken van natuurlijke producten. Schaf bijvoorbeeld een kransvormig stuk oase aan en versier: vorm een basis van dennentakken, steek er eucalyptus of hulst bij en maak het af met de dennenappels, sinaasappelschijven en steranijs.
Een feestelijke tafel
Bij een uitgebreid kerstdiner hoort een rijkelijk versierde tafel! Je kunt natuurlijk de eerder genoemde versieringen op je tafel leggen: een kerstkrans in het midden van de tafel, sinaasappelschijven en dennenappels als versiering op het tafelkleed en de slinger van beschilderde houten schijven aan het plafond.
Gebruik rozemarijntakjes als servetringen door ze om de servetten heen te vouwen en vast te knopen met een stukje touw. Of maak kleine bundeltjes van kaneelstokjes en leg ze op de borden als subtiele decoratie. Zo is je tafel niet alleen mooi versierd, maar blijft er ook een lekkere geur van rozemarijn en kaneel hangen.
- Lovely Harbor
- Adobe Stock