Oude Veenkoloniën
Tot de zeventiende eeuw waren de moerasgebieden van Oost-Groningen nagenoeg onbewoond, maar door turfwinning kwam daar verandering in. Voor de veenontginning vestigden veenbazen en arbeiders zich langs de lange kanalen: zo ontstonden er Veenkoloniën. Schippers voeren langs de rechte vaarten om het veen te transporteren. Uiteindelijk veranderden de veengronden in landbouwgebied, maar het kenmerkende landschap bleef bestaan.
Dit landschap van rechte waterwegen, lintbebouwing en weidse vergezichten is uniek in Europa en vormt een bijzonder cultuurgebied. Toch vind je er niet alleen rechte wateren en platte akkers: hier zijn ook prachtige natuurgebieden, op de hogere zandgronden en overgangen naar de lagere turfgronden. Denk hierbij aan bos, beekdallandschappen en heidegebieden waar je heerlijk kunt wandelen.
Wandelroute Welgelegen
In Sappemeer staat een prachtige veenborg, een type landhuis dat vroeger toebehoorde aan welgestelde burgers in de Veenkoloniën. Dit gebouw, Borg Welgelegen, stamt uit circa 1650 en is een belangrijk monument in de omgeving. Er hoort ook een historische tuin bij, die vrij toegankelijk is voor wandelaars. Vanuit de tuin loop je zo naar het Adriaan Tripbos, een relatief nieuw bos met een klein heidegebied, waterplas en uitkijkbult. Bij de waterplas mogen ook honden loslopen.
'Wandelroute Welgelegen' van Het Groninger Landschap is zo'n 6 kilometer lang en start bij Borg Welgelegen in Sappemeer. Je wandelt dan door de historische tuin en het Adriaan Tripbos. Kijk voor de volledige route op de website van Het Groninger Landschap.
Heemtuin en Tussen de Venen
De Heemtuin is een natuurrijk gebied in Muntendam, bestaande uit bos en tuin. Hier kun je heerlijk wandelen en daarna met een kopje koffie of thee uitrusten bij het Paviljoen. Ook Natuurpark Tussen de Venen is een bezoek waard: daar loop je over uitkijkheuvels, door jong én oud bos, over bruggetjes en langs grazende schapen.
De 'Wandelroute Heemtuin en Tussen de Venen' van Staatsbosbeheer brengt je van de Heemtuin naar Natuurpark Tussen de Venen en weer terug. Je start dan op de parkeerplaats van de Heemtuin en volgt de gele paaltjes voor een korte wandeling van 2,1 kilometer.
Let op: een groot deel van Natuurpark Tussen de Venen is verboden voor honden. Wil je toch graag met je viervoeter op stap, dan kun je ook alleen in de Heemtuin gaan wandelen. Daar is een "natte neuzenroute" gecreëerd, waar honden vrij kunnen rondlopen door bos, heide, zand en water.
- Staatsbosbeheer, Ontdek Midden-Groningen, Het Groninger Landschap
- Adobe Stock