Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de mooiste routes om met de elektrische fiets te volgen

Volgens de Nederlandse toeristenbond ANWB zijn deze drie fietsroutes in Groningen, Friesland en Drenthe ideaal om met de e-bike te verkennen. Dit komt doordat ze lekker lang zijn en voornamelijk over vlak terrein gaan. Fiets door vestingdorpen, langs wateren en weidse landschappen, en ontdek de noordelijke provincies op twee wielen.

elektrische fiets

Oldambtroute

Wie van een flink eind fietsen houdt, kan gerust de Oldambtroute nemen: deze is maar liefst 54 kilometer lang. De route voert je langs het Oldambtmeer, een nieuw afgegraven meer dat een van de grootste in Nederland is. Voor de natuurliefhebber is er dus genoeg te zien, zeker als je je fiets even parkeert bij de vogelkijkhut onderweg. Ontdek ook de cultuur en geschiedenis van de omgeving door te stoppen bij de Ennemaborg of een bezoek te brengen aan Museum Slag bij Heiligerlee. Fiets daarnaast door de vestingdorpen Oudeschans en Nieuweschans, die in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol speelden en nog steeds historie uitstralen.

Oud kanon in vestingdorp Oudeschans. Foto: Adobe Stock

Rondje Tjeukemeer

Een rondje Tjeukemeer brengt je niet langs de Friese Elfsteden, maar wel door Friesland zoals we het graag zien: een weids en afwisselend landschap, ver weg van steden en wegen. Stap op de elektrische fiets en toer door polders en pittoreske dorpjes, langs waterwegen en het Tjeukemeer. In het landschap is de geschiedenis van de omgeving goed zichtbaar, omdat de vervening er diepe sporen heeft nagelaten. Soms moet je even omfietsen, want het landschap is vergeven van sloten en meren, maar dan fiets je wél een prachtige route van wel 63 kilometer lang!

Het Tjeukemeer. Foto: Adobe Stock

Havelterbergroute

Beleef het afwisselende landschap van Drenthe tijdens een fietstocht over de Havelterbergroute. Laat je meevoeren langs het pittoreske Meppel, een plaatsje dat omgeven is door een uitgestrekt beekdallandschap. Hier vind je weilanden, kanalen, vaarten en veenafgravingen. Fiets daarnaast over de hoge zandgronden van Kolderveen en Nijeveen, waar je veel reliëfverschil ziet door de aangelegde stuwwallen. Met een lengte van zo'n 55 kilometer brengt deze route je ook langs de randen van natuurgebied Holtingerveld, waar het Drentse heidegebied nog goed zichtbaar is.

Routes
  • ANWB
  • Adobe Stock