Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x mooie nazomerwandelingen in Groningen

Trek je wandelschoenen maar aan, want we hebben drie prachtige wandelroutes in Groningen voor je op een rij gezet. Geniet nog van de laatste zonnige dagen en loop over een 750 meter lang vlonderpad door het moeras, waai lekker uit op de zeedijk of ontdek de natuur uit de jeugd van een Groningse ontdekkingsreiziger.

nazomerwandelingen

Abel Tasmanpad

Abel Tasman, een 17de-eeuwse ontdekkingsreiziger die Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu ontdekte, kwam uit het Groningse dorpje Lutjegast. In het landschap van zijn jeugd – de Grootegastermolenpolder – vind je nu een ontdekkingspad. Dit Abel Tasmanpad brengt je door deels nieuw aangelegde natuur, waar een steeds grotere variatie aan planten en dieren te vinden is. Je begint in Lutjegast, bij de parkeerplaats van het dorpshuis. De route is met zo'n 2 kilometer niet heel lang, maar je kunt 'm afsluiten met een bezoek aan het Abel Tasmanmuseum.

De Grootegastermolenpolder is een gebied van ongeveer 140 hectare. Als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland is het verbonden met andere natuurgebieden en het omringende agrarische gebied. Sinds 2012 wordt hier nieuwe natuur aangelegd om het aantrekkelijker te maken voor amfibieën, insecten, weidevogels en watervogels.

Abel Tasmanpad. Foto: Marketing Groningen

Het Knuppelpad

Lopen over water: het kan in natuurgebied 't Roegwold. Via een houten vlonderpad van 750 meter brengt het Knuppelpad je dwars door het moeras van dit natuurgebied. Leuk voor als je toe bent aan een avontuurlijke wandeling, want het pad is vrij smal en niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Vanaf het startpunt – parkeerplaats Dannemeerweg in Schildwolde – is de route 2 kilometer lang, maar deze kan worden uitgebreid tot 6,5 kilometer.

't Roegwold is een weids natuurgebied, zowel oud als ongerept. Wat nu een waterrijk gebied is, was zo'n 6000 jaar geleden nog bos. Het gebied met veenmoeras, rietlanden, kleine bosjes en watervlaktes is zeer geliefd bij vogelspotters, wandelaars en fietsers. Het uitzicht is elk seizoen anders, maar altijd mooi met het zicht op de horizon en de vele watervogels die hier verblijven. Tip: trek wél je laarzen aan als je er gaat wandelen.

Het Knuppelpad. Foto: Ontdek Midden-Groningen

Ommetje Zuidwesterhoek

Met een Ommetje Zuidwesterhoek kun je heerlijk uitwaaien op de waddendijk, met het startpunt in het historische gehucht Vierhuizen. Overigens doet "ommetje" de route geen recht, want deze wandeling is bijna 10 kilometer lang. Je bent er dus wel een tijdje zoet mee. Daar krijg je een prachtig uitzicht over zowel de binnendijkse als de buitendijkse landschappen van de Westpolder voor terug.

De Westpolder is een plek van rust en ruimte, waar weidse landschappen en mooie wolkenluchten de boventoon voeren. Buitendijks vind je natuurlijk de zee, maar ook kwelders en slikgronden waar zoutminnende planten een mooi kleurenpatroon vormen en er veel vogels te vinden zijn. Binnendijks bestaat het polderland uit open landschap met vergezichten, boerderijen, pittoreske dorpen en veel flora en fauna.

Routes
  • Staatsbosbeheer, Routebureau Groningen
  • Hoofdfoto: Adobe Stock