Calendula zalf
Calendula zalf wordt gemaakt met bloemblaadjes van de goudsbloem. Deze blaadjes bevatten werkzame bestanddelen zoals carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën die samen een ontstekingsremmend effect hebben. Daardoor biedt Calendula zalf verlichting bij jeuk, irritatie, oppervlakkige wondjes en schaafplekken. Het is daarnaast een verzachtende zalf om op littekens smeren.
Ingrediënten
Als basis van de zalf heb je zoete amandelolie en bloemblaadjes van de goudsbloem nodig. De blaadjes mogen gedroogd of vers zijn. Als je verse blaadjes gebruikt kun je deze het best een paar uur laten drogen, zodat het vocht eruit kan verdampen. Tot slot heb je nog bijenwas nodig.
Zo maak je zelf Calendula zalf
- Door goudsbloemblaadjes in olie te drenken en dit een tijdje te laten staan kunnen de medicinale stoffen van de blaadjes opgenomen worden in de olie. Deze mengeling van planten met olie wordt ook wel een oliemaceraat of maceraat genoemd.
- Je maakt het maceraat door een jampotje voor driekwart te vullen met goudsbloemblaadjes. Vervolgens vul je het jampotje tot de rand met zoete amandelolie.
- Het potje laat je gedurende een maand op een zonnige plek staan, bijvoorbeeld in de vensterbank. Om schimmel te voorkomen is het belangrijk dat de blaadjes goed onder de olie blijven staan, dus schud het potje regelmatig.
- Zeef de blaadjes uit het maceraat en bewaar de overgebleven olie op een donkere, koele plek. Deze Calendula olie blijft dan ongeveer een jaar goed.
- Je kunt de Calendula olie zo op de huid smeren, maar door er zalf van te maken voeg je ook de ontstekingsremmende en hydraterende voordelen van bijenwas toe.
- Om Calendula zalf te maken, verwarm je Calendula olie au-bain-marie, samen met bijenwas. De verhouding is als volgt: 1 deel was op 6 delen olie. Wanneer de was gesmolten is, kun je het mengsel in een steriel potje gieten en af laten koelen. De zalf is nu klaar.
- De Calendula zalf is ongeveer een half jaar houdbaar, maar zorg er dan wel voor dat je het op een droge, koele plek opslaat. Voordat je de zalf gaat gebruiken is het handig om een allergietest te doen: smeer een beetje zalf op je huid en wacht 24 uur. Is er geen irritatie ontstaan? Dan kun je de zalf gebruiken.
- Stadstuinieren, de Bolster
- Adobe Stock