Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo bereid je thuis de lekkerste gamba's

Iets gemakkelijks, maar óók iets enorm lekkers op tafel? In Caravanity Camping Kookboek deelt Femke Creemers een heerlijk recept voor gamba's pil pil, een klassiek gerecht dat perfect is voor deze zomer. 

Gamba's

Ingrediënten:

  • 35 à 40 rauwe gepelde gamba’s (je herkent ze aan hun grijze kleur)
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 milliliter olijfolie extra vergine
  • 100 milliliter witte wijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 20 cherrytomaatjes
  • stokbrood
  • snufje chili- of cayennepeper (optioneel)
  • handje verse peterselie of bieslook (optioneel)

Zo bereid je de gamba's:

  1. Verwijder de zwarte ader (het darmkanaal) en de staart van de gamba’s.
  2. Snijd de knoflook in dunne plakjes en meng door de olijfolie.
  3. Voeg de gamba’s toe en laat dit een kwartier tot een uur in de koelkast staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
  4. Doe alles in een koekenpan en voeg vervolgens de witte wijn, paprikapoeder en de cherrytomaten toe. Verwarm alles goed.
  5. Houd je van pittig? Voeg dan nog een snufje chili- of cayennepeper toe. De smaak van knoflook kun je eventueel neutraliseren door wat gehakte verse peterselie of bieslook toe te voegen.
  6. De gamba’s zijn klaar als ze mooi roze kleuren. Het stokbrood kun je vervolgens heerlijk dopen in de knoflook-olijfolie!

Dit recept verscheen eerder in Noorderland 2022-5.

Culinair
  • Femke Creemers - Caravanity Camping Kookboek
  • Anki Wijnen - zilverblauw.com