Ingrediënten:
- 35 à 40 rauwe gepelde gamba’s (je herkent ze aan hun grijze kleur)
- 4 teentjes knoflook
- 250 milliliter olijfolie extra vergine
- 100 milliliter witte wijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 20 cherrytomaatjes
- stokbrood
- snufje chili- of cayennepeper (optioneel)
- handje verse peterselie of bieslook (optioneel)
Zo bereid je de gamba's:
- Verwijder de zwarte ader (het darmkanaal) en de staart van de gamba’s.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes en meng door de olijfolie.
- Voeg de gamba’s toe en laat dit een kwartier tot een uur in de koelkast staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
- Doe alles in een koekenpan en voeg vervolgens de witte wijn, paprikapoeder en de cherrytomaten toe. Verwarm alles goed.
- Houd je van pittig? Voeg dan nog een snufje chili- of cayennepeper toe. De smaak van knoflook kun je eventueel neutraliseren door wat gehakte verse peterselie of bieslook toe te voegen.
- De gamba’s zijn klaar als ze mooi roze kleuren. Het stokbrood kun je vervolgens heerlijk dopen in de knoflook-olijfolie!
Dit recept verscheen eerder in Noorderland 2022-5.
Culinair
- Femke Creemers - Caravanity Camping Kookboek
- Anki Wijnen - zilverblauw.com