Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de gezelligste oogstfeesten in Groningen, Friesland en Drenthe

Oogstfeesten zijn al sinds de oudheid een manier voor boerengemeenschappen om bij elkaar te komen en de oogst te vieren. En nog steeds: de traditie van het oogstfeest is nog altijd een jaarlijks evenement in dorpen als Onstwedde, Meppen en het Friese buurtschap Snakkerburen. Ga jij erheen?

oogstfeesten

Het oogstfeest

Wie al eens een oogstfeest heeft bezocht, weet dat er van zo'n viering vaak een groots evenement wordt gemaakt. Er zijn activiteiten voor jong en oud, er wordt muziek gespeeld, oude ambachten krijgen een hoofdrol en er is aandacht voor de verse oogst. Hoewel oogstfeesten al heel lang een traditie zijn op het platteland, werden ze niet altijd op deze manier gevierd. Pas in de 20ste eeuw werden oogstfeesten de georganiseerde evenementen zoals we ze nu kennen. Daarvoor waren het vaak feesten op individuele boerderijen waar werkers met elkaar op de goede oogst proostten. Doorgaans vonden oogstfeesten halverwege augustus plaats, wanneer gewassen, zoals graan, werden binnengehaald. Ook moderne oogstfeesten vinden nog altijd rond deze periode plaats. We zetten drie oogstfeesten in het noorden voor je op een rij.

Schapenhoeden in Onstwedde. Foto: Jan Johan ten Have

Onstwedde

Een demonstratie schaapshoeden met honden, een oldtimershow met auto's en tractors, een rommelmarkt en activiteiten voor kinderen: er is genoeg te doen op het oogstfeest in Onstwedde op zaterdag 24 augustus. Leuk aan dit feest is de boerenboeldag, waar allerlei goederen die passen bij het vroegere Groninger boerenleven worden geveild. Denk bijvoorbeeld aan huisraad, meubilair en antiek. Ook ambachtslieden van de Onstwedder Gaarv'n – een stichting die oude ambachten in stand houdt – zijn van de partij om demonstraties te geven. Loop lekker rond en koop er je authentieke producten, zoals Groningse spekdikken en verse broden uit een houtgestookte veldoven. De entree bedraagt €5 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Oude ambachten in Onstwedde. Foto: Jan Johan ten Have

Meppen

Tussen bossen, heidevelden, weilanden en bijzondere natuurgebieden vind je het Drentse esdorp Meppen. Hier wordt twee dagen lang, op 14 en 15 september, een oogstfeest georganiseerd. Livemuziek, leuke terrasjes, wildplukexcursies en activiteiten voor kinderen maken het hier gezellig. Natuurlijk is er ook volop aandacht voor verse oogst, met producten zoals pompoenen, blauwe bessen, appels, peren, honing en noten. Loop lekker over de markt met lokale, handgemaakte producten en spullen, doe mee aan een workshop en geniet van de idylle van het dorp.

Markt met livemuziek. Foto: Marketing Groningen - Stella Dekker

Snakkerburen

In het Friese buurtschap Snakkerburen wordt een oogstfeest georganiseerd met veel focus op verse oogst. Het vindt plaats op zondagmiddag 1 september in de lokale Doarpstún, waar bloemboeketten, groente, fruitsoorten en véél pompoenen – alles vers van de akkers – worden aangeboden. Voor de sfeer komen verschillende lokale artiesten optreden. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd, zoals kabouters schilderen voor kinderen, muziek maken met aardappels of een speurtocht voor jong en oud. Loop gezellig langs de kramen waar je kunt kopen en kijken bij oude ambachten, langs de velden waar kunstenaars aan het schilderen zijn of doe mee aan een rondleiding langs de akkers.

Uittips
  • Wikipedia, Onstwedder Gaarv'n
  • Marketing Groningen - Stella Dekker Fotografie, Jan Johan ten Have