Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk toeren door Friesland met de Elf Fonteinen Route

De Elfstedentocht, maar dan net even anders!

Elf fonteinen route

11fountains is een internationaal kunstproject dat je langs kunstzinnige fonteinen in de Friese Elfsteden brengt. Daarmee is de Elf Fonteinen Route een leuke variant op de Elfstedentocht: je gaat dan wel niet over ijs, maar hebt wel de kans om de pittoreske Elfsteden te verkennen. En dat terwijl de zon schijnt!

Elf fonteinen

De Friese Elfsteden zijn al even geen decor meer geweest voor de Elfstedentocht, maar dat betekent niet dat er geen mooie tochten meer gemaakt kunnen worden. Toen Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa was, zijn er in de Elfsteden bijzondere fonteinen geplaatst. Deze zijn absoluut een bezoek waard! De fonteinen zijn ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars. Elk kunstwerk heeft een eigen verhaal, geïnspireerd op de lokale geschiedenis van de Friese steden. Zo is in Harlingen ‘De Walvis’ te zien, een knipoog naar de vroegere walvisvangst, en klettert in Stavoren ‘De Vis’, die het roerige zeeverleden van de havenstad symboliseert. IJs, stoom, mist en zeewater sieren de kunstobjecten.

Een centraal thema voor de kunstwerken is 'voorouderschap'. Meerdere fonteinen raken dit thema, zoals de fontein 'Onsterfelijke Bloemen' in IJlst, ontworpen door de Japanner Shinji Ohmaki. Deze fontein symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur: nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Zo brengt elk kunstwerk een verfrissende blik op de Friese geschiedenis en cultuur.

De Vis in Stavoren.

Praktische informatie

De Elf Fonteinen Route van Visit Friesland brengt je langs de fonteinen. De route is bijna 200 kilometer lang, wat 'm geschikt maakt voor een toer met de auto of motor. De route start bij de meest noordelijke Elfstedenstad Dokkum en brengt je vervolgens in een rondje langs de andere steden. Nog meer weten over de fonteinen? Op de website van 11fountains vind je meer algemene info over ze. De kunstenaars en hun kunstwerken worden er toegelicht, maar er zijn ook podcastafleveringen en video's te vinden. Hierin nemen Elfsteden-inwoners, ook wel "stadsgezichten" genoemd, je mee door hun stad en langs de fonteinen.

Routes
  • Visit Friesland, Redactie Noorderland
  • 11fountains