Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuk dagje uit: de Compascumer Dagen in het Veenpark

Zie het museumdorp tot leven komen. 

Veenpark

Wie openluchtmuseum het Veenpark in Barger-Compascuum binnenloopt, krijgt gelijk een historisch gevoel: het is alsof je hier 100 jaar terug in de tijd stapt. Tijdens de Compascumer Dagen in juli en augustus komt het museumdorp zelfs helemaal tot leven, want dan tref je er vrijwilligers in klederdracht en kun je allerlei demonstraties bijwonen.

Het Veenpark

Het Veenpark ligt vlakbij Emmen en is een groot museumdorp, compleet ingericht met oude woonhuizen, een kerkje, een school, werkplaatsen van oude ambachten en een turfafgraving. In dit historische dorp aan het kanaal Bargermond kun je zien hoe het leven van Drentse en Groningse veenarbeiders er rond 1920 uitzag. Rijd een stukje mee in de trein of verken het grote dorp te voet en waan je even terug in de tijd.

Compascumer Dagen

Tijdens de Compascumer Dagen zie je niet alleen de historische gebouwen van het Veenpark, maar komt het dorp ook echt tot leven. Vrijwilligers in klederdracht laten dan zien hoe het leven in het veendorp er vroeger uitzag. Kijk bijvoorbeeld bij demonstraties van oude ambachten, zoals het maken van klompen, of zie hoe de was vroeger werd gedaan. De Compascumer Dagen zijn een leuke tip om met (klein)kinderen te bezoeken: zo kunnen de kleine bezoekers bijvoorbeeld helpen bij het blussen van een veenbrand.

Op de website van het Veenpark kun je meer informatie vinden over de Compascumer dagen. De dagen vinden vier weken lang plaats op woensdag en op donderdag, voor het eerst op woensdag 24 en donderdag 25 juli. Voor een bezoek kun je een reguliere entreeticket voor het Veenpark gebruiken: deze kost €18 voor volwassenen of €14,50 voor kinderen tot 12 jaar.

Uittips
  • Veenpark
  • Marketing Drenthe - Sjoerd Bracké