Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9x de mooiste trouwlocaties in het noorden

Vier de liefde op deze historische plekken. 

Trouwlocaties

Hoe romantisch: trouwen in het noorden! Of je nu zelf gaat trouwen, uitgenodigd bent voor een bruiloft of wel houdt van een beetje romantiek, het is altijd leuk om weg te dromen bij trouwlocaties. Op deze historische plekken in Groningen, Friesland en Drenthe kun je trouwfoto's maken in een Engelse slingertuin, luxueus dineren in een Drentse havezate of naar het altaar lopen in een 15de-eeuwse kerk. Dat belooft een droombruiloft te worden!

Boerderij Hermans Dijkstra

Een trouwceremonie met op de achtergrond een Engelse slingertuin en een knallend feest in de historische graanschuur: voor een landelijke bruiloft kun je naar Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda. Deze herenboerderij uit 1858 is vanbinnen én vanbuiten nog goed bewaard gebleven. Het is dus een schilderachtige achtergrond voor een diner of ceremonie. Gasten kunnen door de pronkkamers en andere historische vertrekken wandelen terwijl het bruidspaar op de foto gaat in de weelderige tuin. Voel je de romantiek al?

Klooster Ter Apel

In het voormalige klooster van Ter Apel kun je trouwen in verschillende kerkgedeeltes of in een zaal. De hoge ramen en gewelfde plafonds van de Kanunnikenkerk en Lekenkerk brengen je terug naar de 15de eeuw: hier krijg je écht een historisch gevoel. In de kruidentuin kan er geproost worden op het bruidspaar en terwijl het stel wordt gefotografeerd kunnen de gasten een rondje door het museum lopen. Voor het feest en een hapje eten loop je naar Hotel Boschhuis aan de overkant.

Piloersemaborg

Stel je voor: een bruiloft met een romantische boerderijborg uit 1633 op de achtergrond. De rust en historie van het huis, de tuin en de omgeving zorgen hier ongetwijfeld voor een bijzonder feest. Vanbinnen ziet de Piloersemaborg in Den Ham eruit alsof er nog jonkers uit vorige eeuwen leven, maar gasten kunnen er wel hedendaags genieten van een diner. Trouwfoto's maak je bij de statige gracht, en ondertussen kunnen de gasten door de siertuin wandelen. Vergeet ook niet om de boerderijdieren in de schuur te begroeten!

Molen de Korenaar

In Sexbierum staat een imposante korenmolen. Hoewel Molen de Korenaar zelf wat krap is voor een bruiloft, vind je onder het gebouw een grote zaal: hier kun je genoeg mensen kwijt om een feest te bouwen. Tijdens een ceremonie in de tuin vormt de molen een mooie achtergrond, en eenmaal in de zaal kunnen de gasten aan de bar terecht voor hun drankje. De dikke houten balken zorgen al voor een historische sfeer, maar je kunt ook de trap midden in de zaal even beklimmen, want dan kom je in het hart van de molen.

De Vliehors

Trouwen op het strand: hoe idyllisch is dat? Ver weg van de bewoonde wereld, op de stranden van Vlieland kunnen bruidsparen elkaar het ja-woord geven bij het Drenkelingenhuisje op zandvlakte de Vliehors. Dit huisje diende vroeger als redding voor schipbreukelingen, maar nu vind je er een klein juttersmuseum. De Vliehors Expres – een soort kruising tussen een vrachtwagen en een bus – brengt het bruidspaar en het gezelschap naar de ceremonie op het strand. Wat een spectaculair uitzicht op de zee!

Huis van Eysinga

Voor een stadsbruiloft kun je naar Huis van Eysinga, een monumenaal pand midden in Leeuwarden. In dit 18de-eeuwse herenhuis vind je verschillende pronkzalen en stijlkamers: genoeg keuze voor een trouwceremonie, dus. Kies jij voor de chique gouden zaal of ga je liever voor de kamer met de beschilderde muren? Huis van Eysinga is ook een museum, dus bruiloftsgasten kunnen zichzelf prima vermaken door het huis en de dienstvertrekken te verkennen.

Narline

Het ja-woord geven onder een prieel in de tuin: dat is toch wel het ideale plaatje voor een bruiloft. In Zuidwolde kun je trouwen in de mooie tuin van gastronomisch restaurant Narline. Het is gehuisvest in een gerestaureerde Drentse boerderij, waar je onder de dikke gebinten in de schuur van een diner kunt genieten. Overigens kun je bij mooi weer ook lekker buiten eten, voor de échte tuinbruiloft: een lange gedekte tafel voor alle gasten, een feest tussen de bomen en trouwfoto's met de historische boerderij op de achtergrond.

De Havixhorst

Voor een bruiloft op grote schaal kun je terecht op de Drentse havezate de Havixhorst. Het 18de-eeuwse gebouw in buurtschap De Schiphorst werd vroeger bewoond door voorname families uit de regio, maar is nu een châteauhotel en fine dining-restaurant. Stel je voor: een trouwceremonie in de barokke tuinen, uitgebreid diner in het restaurant en een fotoshoot tussen de sculpturen van het beeldenpark. Dat wordt een sprookjesbruiloft!

Veenpark

In openluchtmuseum het Veenpark in Barger-Compascuum trouw je niet alleen in een historisch gebouw, maar in een compleet historische omgeving. Je kunt er trouwen aan het water of in het kerkje, en vervolgens feesten in de grote fabriek of het knusse dorpscafé: dat is toch ouderwets gezellig? De bakkerij van het Veenpark maakt de bruidstaart en zelfs de kleinste gasten vermaken zich wel in het museumdorp.

Cultuur
  • Adobe Stock, Marketing Groningen, Stella Dekker, Marketing Drenthe, Sjoerd Bracké