Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Te lekker: oma’s appelcake

Lik je vingers af bij dit ouderwets lekkere recept.

Appelcake

Een zoete lekkernij die altijd goed valt, is cake. En dan vooral wanneer oma ‘m heeft gemaakt. Deze heerlijke appelcake is luchtig, gevuld met appels en rozijnen, en net zoals grootmoeder 'm vroeger op tafel zette. Smullen maar!

Ingrediënten:

  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bloem
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 30 gram gewelde rozijnen
  • beetje poedersuiker
  • 4 eieren
  • 2 appels
  • 1 citroen
  • zout

Zo maak je oma’s appelcake:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  2. Klop de boter, suiker en vanillesuiker samen luchtig in een grote kom.
  3. Splits de eieren in eiwitten en eigelen. Klop de eiwitten stevig op en zet dit apart. Roer de eigelen door de boter.
  4. Rasp de schil van de citroen en zorg ervoor dat je het witte gedeelte net onder de schil niet meeraspt. Voeg de citroenrasp toe aan het beslag.
  5. Zeef ook de zelfrijzende bloem boven het beslag en voeg er een snuf zout aan toe. Meng alles tot een egaal beslag.
  6. Schep de gewelde rozijnen door het beslag.
  7. Schep het opgeklopte eiwit door het beslag heen; dit kan het best met een (grote) metalen lepel. Doe dit voorzichtig, zodat de eiwitten niet breken.
  8. Vet een cakevorm in met boter en bestuif deze met bloem. Nu kun je het beslag aan de vorm toevoegen.
  9. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels vervolgens in fijne stukjes en duw deze in de cake.
  10. Zet de cake in het midden van de oven en bak ‘m in 45 tot 50 minuten gaar. Om te controleren of de cake klaar is kun je er een satéprikker in steken, wanneer deze er schoon uit komt is de cake gaar.
  11. Bestuif de cake met wat poedersuiker wanneer-ie is afgekoeld.
Culinair
  • Lekker van bij ons
  • Adobe Stock