Rabarber is tot en met juli in het seizoen, dus dit is het ideale moment om er wat lekkers mee te maken. Deze cake met rabarber is zoet-zuur, luchtig, en romig door de ricotta. Het amandelschaafsel geeft ‘m een licht nootachtige smaak. De rabarbercompote uit het recept kun je zelf maken, maar ook halen bij de supermarkt of groenteboer.
Ingrediënten:
- 130 gram ongezouten roomboter
- 250 gram ricotta
- 3 eieren
- 1/2 sinaasappel
- 150 gram suiker
- 10 gram bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 200 gram bloem
- 150 gram rabarber
- 2 1/2 eetlepel amandelschaafsel
- 100 gram rabarbercompote
Zo maak je deze cake met rabarber en ricotta:
- Laat de boter, ricotta en de eieren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
- Vet de springvorm in met een beetje van de boter. Bekleed de bodem met bakpapier.
- Rasp de schil van de sinaasappel. Rasp alleen het oranje gedeelte, want het witte gedeelte is bitter.
- Klop met een mixer de boter, ricotta en suiker tot een glad mengsel. Mix de eieren er een voor een doorheen. Spatel de sinaasappelrasp erdoor, gevolgd door het bakpoeder, zout en bloem.
- Was de rabarber, verwijder de uiteindes en snijd diagonaal in ruitjes.
- Verdeel het beslag over de springvorm en verdeel de stukjes rabarber over de bovenkant met een snufje suiker en amandelschaafsel. Bak dit in 45 minuten af totdat de cake gaar en goudbruin is.
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm. Verwijder de bakvorm en laat de cake geheel afkoelen op een rooster.
- Snijd de cake horizontaal doormidden. Leg het bovenste deel apart en verdeel de rabarber compote over de cake. Plaats het bovenste deel daarna terug op de cake.
- Bestuif met poedersuiker en geniet!
Culinair
- Romy van der Lingen, Kookfans
- Adobe Stock