Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zoete lekkernij: blauwe bessencake

Zo maak je een cake met dit heerlijke seizoensfruit.

Blauwe bessencake

Je kent ze vast: blauwe bessenmuffins. Ze zijn heerlijk smeuïg en zoet van smaak. De blauwe bessencake uit dit recept is een variatie op muffins, en minstens even lekker. De cake is luchtig, heeft een knapperige bovenkant en zit natuurlijk vol met blauwe bessen. Je kunt ‘m tot een week afgedekt in de koelkast bewaren, maar waarschijnlijk is-ie dan allang op.

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 eetlepel zout
  • 115 gram boter (gesmolten)
  • 250 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 170 gram Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels vanille-extract
  • 180 milliliter slagroom
  • 210 gram blauwe bessen (vers of uit de vriezer)
  • 7 gram maïzena
  • 2-3 eetlepels suiker ter garnering

Zo maak je de blauwe bessencake:

  1. Meng in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar. Zet dit even apart.
  2. Klop in een grote kom de gesmolten boter en suiker tot ze goed gemengd zijn.
  3. Voeg een ei toe en klop weer tot het goed gecombineerd is en lichter van kleur is geworden. Herhaal dit met de volgende twee eieren, één voor één.
  4. De Griekse yoghurt en het vanille-extract voeg je vervolgens ook toe aan dit mengsel. Klop tot het geheel glad is en voeg daarna ook de slagroom toe. Klop het mengsel weer op.
  5. Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot het laatste beetje bloem is opgenomen.
  6. Houd wat blauwe bessen apart en meng de rest met de maïzena. Zorg ervoor dat iedere blauwe bes een laagje maïzena heeft, dit zorgt er namelijk voor dat de bessen niet naar de bodem van de cake zakken. Schep ze vervolgens door het beslag. Meng niet te veel wanneer je blauwe bessen uit de vriezer gebruikt, want anders kleurt het beslag blauw.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in met een beetje boter.
  8. Doe het beslag in de springvorm en bestrooi met de overgebleven blauwe bessen en 1-2 eetlepels kristalsuiker. Dit zorgt voor een knapperige, muffin-achtige bovenkant.
  9. Bak de cake in 45 minuten goudbruin en gaar. Tip: om te controleren of de cake gaar is, kun je met een schone satéprikker in de cake prikken. Komt de satéprikker er droog uit? Dan is de cake gaar. Is de satéprikker niet schoon? Dan moet de cake nog wat langer in de oven.
  10. Haal de cake uit de oven en laat deze minstens een half uur tot een uur afkoelen voordat je de springvorm eraf haalt.
  11. Serveer de blauwe bessencake met een beetje poedersuiker, een dot slagroom of een bolletje vanille ijs.
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock