Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je de lekkerste aardappelsalade

Probeer dit recept van Jamie Oliver eens uit.

Aardappelsalade

Aardappelsalade: wie houdt er nou niet van? Met name tijdens de barbecue mag bij velen dit gerecht niet ontbreken. Je kunt ‘m kant-en-klaar in de winkel halen, maar het smaakt natuurlijk veel lekkerder als-ie zelfgemaakt is. Chefkok Jamie Oliver maakte zijn eigen variatie op aardappelsalade: naar eigen zeggen is dit het perfecte recept, zónder mayonnaise en toch romig.

Ingrediënten: 

  • 1 kilo jonge aardappelen, schoongemaakt
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • rasp van 1/4 citroen
  • sap van 1 citroen
  • 1 takje munt
  • 2 takjes peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 1 theelepel mosterd
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 1 handje panko (Japans paneermeel)

Zo maak je de aardappelsalade:

  1. Breng water aan de kook en doe daar de aardappelen met schil in. Kook dit voor 15 minuten. Giet vervolgens af en snijd de aardappelen in kwarten. Doe dit in een kom.
  2. Schenk de olijfolie in de kom en breng de aardappelen op smaak met zout en peper.
  3. Doe de citroenrasp en het citroensap bij de aardappelen. Zorg dat de aardappelen nog warm zijn: de smaken worden dan beter opgenomen.
  4. Schud de aardappelen in de kom, tot de olijfolie alle aardappelen bedekt.
  5. Rol de munt, peterselie en bieslook samen en snijd zo fijn mogelijk. Voeg de kruiden toe aan de aardappelen en schud de kom opnieuw.
  6. Schep de yoghurt in de kom en schud weer.
  7. Bak de spekjes in een koekenpan tot ze krokant zijn. Schep ze uit de pan en voeg toe aan de kom met aardappelen.
  8. Laat het vet van het spek in de pan en voeg hier een handje panko aan toe. Zet op het vuur en bak de broodkruimels krokant. Voeg ook de broodkruimels toe aan de aardappelen en je aardappelsalade is klaar.
Culinair
  • Romy van der Lingen, Kookfans
  • Adobe Stock