Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: wonen in het hart van Vesting Bourtange

Reis terug in de tijd!

Wonen Bourtange

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlight: een karakteristiek huis midden in vestingdorp Bourtange.

Huis in een historisch vestingdorp

We stappen terug in de tijd en nemen een kijkje in een huis uit 1900, hoewel de woning vanbuiten nog veel ouder lijkt te zijn. Het ligt midden in de vesting van Bourtange: een dorp uit de laat 16de eeuw, dat in de jaren 1970 en 1980 in ere is gereconstrueerd en hersteld. Hier vinden regelmatig demonstraties plaats die bezoekers een beeld geven van Bourtange tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bijvoorbeeld tijdens het evenement de Slag om Bourtange.

Ouderwets gezellig

Al wanneer je naar het huis toe loopt, waan je je even terug in de tijd. Het ligt aan een straat van oude steentjes en de gevel is mooi gehuld in het groen. Eenmaal in de entreehal krijg je een ouderwets gevoel van gezelligheid. Niet alleen het balkenplafond en de de antieke klok zorgen voor sfeer, maar ook alle snuisterijen: er staan oude potten en kannetjes en er hangt van alles aan de muur. Een beeld van een leeuw met een schild lijkt over het huis te waken.

Wij vinden vooral de inrichting van het huis bijzonder: zo is er een klein kamertje dat bijna op een Vermeer-schilderij lijkt met de dieprode kleuren, oude serviezen en het antieke koperwaar aan de muren. In de woonkamer passen de klassieke kroonluchters, meubels en schilderijen bij de geschiedenis van het vestingdorp. Zie jij jezelf hier al zitten, wanneer het ’s avonds donker is en de kaarsen gezellig branden? Als je nog meer van dit huis wilt zien, vind je alle foto’s op Funda hier.

Bijzondere achtertuin

Hoewel er een knusse tuin bij het huist hoort, voelt het dorp ook wel een beetje als de achtertuin. Wanneer je naar buiten stapt, sta je al midden in de vesting. Loop een klein stukje en je bevind je op een gezellig plein waar eeuwenoude lindebomen staan. Als je juist de andere kant op loopt, ben je binnen enkele ogenblikken bij de vestingwal. Hier kijk je uit op het Groningse landschap en vind je historische kanonnen, waar nog elke zondag in het zomerseizoen mee wordt geschoten. Je moet dus wel tegen een beetje herrie kunnen!

Hoewel de tijd er stil lijkt te staan, is dit huis wel gerenoveerd naar moderne standaarden en is het zelfs geschikt om een B&B in te runnen. Het totale kostenplaatje? Dit huis staat te koop voor €398.000 k.k.

Cultuur
  • Romy van der Lingen
  • Makelaars & Assurantiekantoor Boekelo