Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Waarom is Friese oranjekoek eigenlijk roze?

Noorderland zocht het uit. 

Oranjekoek roze

Welke trotse Fries is er niet mee opgegroeid: oranjekoek! Deze typisch Friese lekkernij is, anders dan de naam doet vermoeden, niet oranje van kleur, maar juist roze. Waarom eigenlijk? Noorderland dook in de (onstaans)geschiedenis van de oranjekoek.

Oranjekoek

De Friese oranjekoek dankt z’n naam aan de stukjes sinaasappelschil die in het deeg zitten. Daarnaast werd de koek vroeger vooral in Leeuwarden en Heerenveen gegeten. Beide steden waren belangrijke residenties van de Oranjes, dus ook daar daar komt de naam ‘oranjekoek’ vandaan. Weten we dat ook weer! Het roze glazuurlaagje bovenop ontstaat overigens omdat in het recept bessensap en poedersuiker met elkaar gemengd worden.

Wat de exacte verklaring ook is, deze koek is enorm lekker en doet het op iedere (feestelijke) gelegenheid goed. En je kunt ‘m ook heel goed zelf maken. Het is even een werkje, maar de echte Friezen onder ons draaien hun hand er niet voor om.

Ingrediënten:

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • 50 milliliter water
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • rasp van 1 sinaasappel
  • snufje zout naar smaak

Spijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • sap van een halve citroen

Glazuur

  • 1 eetlepel bessensap
  • 100 gram poedersuiker

Versiering

  • 200 milliliter slagroom
  • 25 gram suiker
  • vruchtjes ter decoratie

Zo maak je zelf Friese oranjekoek:

  1. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
  2. Maak het deeg door alle ingrediënten hiervoor in een kom met elkaar te mengen. Begin eerst met een handmixer en kneed verder met de hand.
  3. Maak vervolgens een bal van het deeg en wikkel deze in huishoudfolie. Leg 'm eventjes in de koelkast.
  4. Maak ondertussen het amandelspijs door het amandelmeel te mengen met suiker, ei en citroensap.
  5. Verwarm de oven voor 165 graden.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel deze in twee stukken. Rol de ene helft van het deeg uit tot een lap ter grootte van de bakvorm.
  7. Bekleed de bodem van de vorm met deze lap deeg en verdeel hierover het amandelspijs.
  8. Rol nu ook de andere helft van het deeg uit en leg deze op de spijslaag.
  9. Bak de oranjekoek in ongeveer 30 minuten gaar.
  10. Maak ondertussen het glazuur door het bessensap en de poedersuiker met elkaar te mengen.
  11. Haal de oranjekoek uit de oven, laat 'm even afkoelen en smeer vervolgens het glazuur op de koek. Laat dit glazuurlaagje goed opdrogen.
  12. Wanneer de koek volledig is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom opkloppen met de suiker.
  13. Versier de koek vervolgens met toefjes slagroom en garneer met stukjes fruit.
  14. Snijd de oranjekoek in stukjes en serveer. Geniet ervan!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock