Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland tipt: nieuwe tentoonstelling te zien bij de Menkemaborg

Leer in 'Heer en knecht' meer over de Groningse adel en hun personeel. 

Menkemaborg

Adellijke families konden eigenlijk niet zonder ze: hun werknemers. Zij zorgden ervoor dat het landgoed er piekfijn uitzag en dat het de adel aan niets ontbrak. De Menkemaborg in het Groningse dorp Uithuizen trapt daarom het museumseizoen af met de nieuwe tentoonstelling Heer en knecht - de Alberda’s en hun personeel, waarin wordt ingezoomd op het enorme klassenverschil dat tussen hen bestond.

Luxe leventje

In hoogtijdagen had de familie Alberda, de voormalige bewoners van de borg, maar liefst 10 tot 15 personeelsleden in dienst. Zij zorgden ervoor dat de Alberda’s hun luxe leven konden leiden; van de koetsier die ze door heel Europa bracht tot de kinderjuf die voor de jonge kinderen zorgde en van de tuinman die het landgoed onderhield tot de kok die iedere dag in de keuken stond te zwoegen.

Tijdens deze nieuwe tentoonstelling worden in alle borgkamers van de Menkemaborg een of meerdere personeelsfuncties opgevoerd en bijbehorende voorwerpen getoond, zoals de koetsiershoed en het jachtgeweer.

Maatschappelijk belang

Normaal wordt er veel aandacht geschonken aan de adel, maar niet aan de personeelsleden wier leven helemaal in het teken van hun werkgever stond. Daar brengt de museumborg nu verandering in: ‘Het is van maatschappelijk belang dat de borg een meerstemmig verhaal gaat vertellen, en niet alleen dat van de adel,’ legt Afiena van IJken, directeur van Museum Menkemaborg, uit.

‘De ondersteunende staf, regelmatig óók zelf bewoners van de borg, staat met deze nieuwe tentoonstelling in de welverdiende schijnwerpers.’ Heer en knecht is nog tot en met dinsdag 31 december 2024 te zien.

Uittips
  • Redactie Noorderland
  • Adobe Stock