Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tulpen bekijken en zelf asperges steken: 5 tips voor de meivakantie

We zetten allerlei activiteiten voor je op een rij.

typical dutch: mill and tulips in keukenhof holland

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Groninger Museum - Niels Knelis, Adobe Stock

De meivakantie is aangebroken: de ideale tijd natuurlijk om eropuit te gaan en van het lekkere lenteweer de genieten. Of je nu een natuurliefhebber bent of liever op de culturele tour gaat: Noorderland deelt vijf leuke tips voor de meivakantie. 

Herdenken & herinneren

In de nacht van 4 op 5 september 1942 stegen 251 vliegtuigen op in Zuidwest-Engeland. Tijdens deze vlucht crashten 12 toestellen, waaronder Lancaster R5682. Die werd geraakt door het luchtafweergeschut en stortte neer op een vuilstortplaats bij Leeuwarden. Tijdens een vaarexcursie op zaterdag 4 mei ga je naar deze plek, waar nu een monument ter nagedachtenis staat. Onderweg wordt er stilgestaan bij de inzittenden die hun leven voor onze vrijheid waagden en vertelt een gids over de berging van het wrak en de nasleep ervan. Geef je op via de website van It Fryske Gea.

Langs de tulpenvelden

De tientallen tulpenvelden in de Noordoostpolder staan weer in bloei! Ontdek zelf deze bloemenpracht tijdens het Tulpenfestival, een jaarlijks evenement waarbij je op de (motor)fiets of in de auto langs de velden rijdt. Voor fietsers is er dit jaar een route van 27 kilometer uitgezet; autorijders kunnen een tocht van 108 kilometer maken. Onderweg geniet je van kleurrijke tulpenvelden, lekkere hapjes en leuke (puzzel)activiteiten voor de kinderen. Het Tulpenfestival is nog tot en met zondag 5 mei te bezoeken.

Asperges steken

Een keer zélf asperges steken? Ontdek (en proef!) het “witte goud” bij Aspergeboerderij Sandur in Nieuw-Amsterdam. Op aanvraag organiseren zij dit voorjaar diverse excursies over hun erf waarin je alles te horen krijgt over de teelt van asperges – en hoe je je daar vervolgens thuis een lekkere maaltijd mee maakt. Na de rondleiding mag je zelf aan de slag. De eigen geteelde verse asperges reken je vervolgens af in de boerderijwinkel.

Achter de schermen

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een expositie? De nieuwe jubileumtentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes geeft bezoekers een blik achter de schermen: hoe komt een collectie tot stand en hoe worden kunstwerken geconserveerd? Hoe worden ze vervoerd en gepresenteerd? Deze vragen worden niet alleen beantwoord, maar bezoekers kunnen in deze expositie ook zélf meedoen. Zo kunnen ze bepalen welke lijst ze het mooist om een kunstwerk vinden en welke belichting hierbij het beste past. Ook leuk voor de kids!

Reeën spotten

Ieder voorjaar organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met rondvaartbedrijf Tiemen Vaartjes speciale reeënexcursies (klik hier om te boeken) op een van de mooiste plekken van Nederland: natuurgebied De Weerribben. Bij het vallen van de avond vaar je door kleine en ondiepe slootjes en vaarten langs rietvelden, op zoek naar reeën. Een gids vertelt over het leven van deze dieren in dit moerassige natuurgebied. De excursies vinden iedere woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond plaats en duren ongeveer twee uur.