Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De Tocht door publiek uitgeroepen tot beste musical van Nederland

Een prachtige erkenning voor de theatervariant van de "Tocht der Tochten".

De Tocht (foto: Joris van Bennekom)

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Joris van Bennekom

De Friese musical De Tocht viel in de prijzen tijdens de Musical Awards, die afgelopen woensdagavond uitgereikt werden in Leusden. Met maar liefst 69 procent van de stemmen won de voorstelling over de Elfstedentocht de publieksprijs 'Beste musical 2024'. Daarmee lieten ze andere kanshebbers, zoals MAMMA MIA! en Soldaat van Oranje, ver achter zich. 

Prestigieuze Musical Awards

Friese trots tijdens het prestigieuze Musical Awards-gala gisteravond! Met een grote meerderheid van de stemmen won het theaterspektakel over de Friese Elfstedentocht de VriendenLoterij Publieksprijs Beste Musical 2024. Ook ontving De Tocht de prijs voor het Beste Decor. 'We zijn begonnen met niets. Dit is dus een grote erkenning,' zei Foppe van der Veen, een van de initiatiefnemers van de musical, trots tegen Omrop Fryslan.

Ieder jaar worden de Musical Awards uitgereikt aan de beste Nederlandse musicalsterren en -producties. De awards worden onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals Beste Vrouwelijke Hoofdrol en Beste Regie.

De musicals Jesus Christ Superstar en Melk waren gisteravond ook grote winnaars: Jesus Christ Superstar won in maar liefst zes verschillende categorieën, de kleinere productie Melk in vijf.

Over De Tocht

De Tocht ging in oktober 2023 in première en heeft al meer dan 200.000 kaarten verkocht. De voorstelling is te zien het Friese Theater in Leeuwarden, dat speciaal voor De Tocht werd gebouwd. Met een draaiende ijsvloer en muurprojecties maak je als toeschouwer het Elfstedengevoel van toen op indrukwekkende wijze mee.

De musical gaat over vijf vrienden, die op jonge leeftijd afspreken dat ze ooit de Elfstedentocht gaan rijden. Wanneer het eenmaal zover is en ze de “Tocht der Tochten” afleggen, blijkt dat een van de vrienden een geheim met zich meedraagt. Naast het behalen van het felbegeerde Elfstedenkruisje draait De Tocht vooral om doorzettingsvermogen en vriendschap.