Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je Friese arretjescake

Met Fryske dúmkes!

Chocolate biscuit salami - cookies on a plate

Tekst: redactie Noorderland | Bron: AH | Foto: Adobe Stock

Het is een echte bakklassieker: arretjescake. Deze machtige cake met chocolade wordt in verschillende Nederlandse streken gegeten, maar vandaag maken we een Friese variant ervan. In dit recept vervangen we namelijk de gewone biscuits met Fryske dúmkes, een typisch koekje uit Friesland met gember en anijs. Deze koekjes kun je gemakkelijk zelf maken of kant-en-klaar bij de bakker en in de supermarkt kopen. Verwerk ze vervolgens in deze heerlijke arretjescake en klaar is kees! Lekker Ite – oftewel, 'lekker eten' op z'n Fries! 

Ingrediënten:

 • 200 gram Fryske dúmkes
 • 200 gram pure chocolade
 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 200 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram cacaopoeder

Zo maak je Friese arretjescake:

 1. Breek de Fryske dúmkes in kleine stukjes (van ongeveer 1 centimeter) en zet ze even apart.
 2. Bekleed een cakevorm met vershoudfolie. Zorg ervoor dat het folie ook goed de randen bedekt.
 3. Breek de pure chocolade in stukjes en smelt deze samen met de boter au-bain marie: kook water in een pan, zet hierop een hittebestendige kom en laat hierin de chocolade en boter al roerend smelten.
 4. Haal de kom van het vuur zodra de chocolade en boter goed gesmolten is. Voeg vervolgens de suiker en het cacaopoeder toe en roer dit goed door.
 5. Voeg nu ook de Fryske dúmkes toe en meng het geheel goed.
 6. Doe het mengsel in de met vershoudfolie beklede cakevorm en zet deze voor minimaal 2.5 uur in de koelkast zodat de cake kan opstijven.
 7. Haal voor serveren de arretjescake uit de bakvorm, verwijder het vershoudfolie en snijd de cake in plakjes. Geniet ervan!