Bron: goddelijke-recepten.nl | Foto: Adobe Stock
De Groningse poffert is bij velen wel bekend. Maar ook provincie Friesland heeft een eigen variant van deze typische "broodcake": de boffert! Met dit traditionele recept bereid je 'm net zoals beppe 'm vroeger maakte. Heerlijk als lunch, als toetje of gewoon zomaar – met uiteraard een klontje boter en wat poedersuiker erbij. Lekker ite!
Ingrediënten:
- 150 gram krenten
- 150 gram rozijnen
- 100 gram volkorenmeel
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram boter
- 1 theelepel bakpoeder
- 25 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 2,5 deciliter melk
- klontje boter
- poedersuiker
Zo maak je Friese boffert:
- Weeg de krenten en rozijnen af en week ze ongeveer een kwartier in heet water.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een poffertbakvorm (te koop bij kookwinkels) in met wat boter en bestuif 'm met wat extra meel.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, volkorenmeel en bakpoeder met elkaar.
- Doe vervolgens de boter, basterdsuiker en de eieren in andere kom en mix dit geheel goed.
- Voeg nu steeds twee eetlepels van het gemixte meel en een scheutje melk toe aan het mengsel met boter, suiker en ei. Herhaal dit steeds totdat de melk op is en de kom met meel leeg.
- Pak een zeef erbij en laat de gewelde rozijnen en krenten hierin uitlekken en voeg ze vervolgens toe aan het beslag. Zorg er wel voor dat ze mooi verspreid door het beslag heen zitten.
- Doe het mengsel in de bakvorm en zet deze voor ongeveer anderhalf uur in de oven – of totdat-ie mooi goudbruin is.
- Haal de boffert uit de oven en laat 'm even afkoelen. Leg vervolgens een bord omgekeerd op de bakvorm, draai deze om en schud een beetje zodat de boffert eruit komt.
- Serveer de boffert met een klontje boter en wat poedersuiker. Geniet ervan!