Museumweek van start: 5 tentoonstellingen die je niet mag missen

Ontdek wat er nu in het noorden te zien is.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: eigen beeld musea, Adobe Stock

Van zaterdag 30 maart tot en met vrijdag 5 april vindt de Nationale Museumweek plaats en mag je met een eigen Museumkaart – en die van een ander! – gratis naar binnen. De ideale gelegenheid dus om deelnemende musea te bezoeken. Benieuwd wat er nu zoal in Noord-Nederland te zien is? We zetten onze favoriete tentoonstellingen voor je op een rij. 


Behind the scenes

De nieuwe jubileumtentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes geeft bezoekers een kijkje achter de schermen. Hoe komt een collectie tot stand en hoe worden kunstwerken geconserveerd? Hoe worden ze vervoerd en gepresenteerd? In deze interactieve expositie kunnen bezoekers ook zelf aan de slag. Zo kunnen ze bepalen welke lijst ze het mooist om een kunstwerk vinden en welke belichting hierbij het beste past.

Heer en knecht

Adellijke families konden eigenlijk niet zonder ze: hun werknemers. Zij zorgden ervoor dat het landgoed er piekfijn uitzag en dat het de adel aan niets ontbrak. De Menkemaborg in Uithuizen trapt daarom het museumseizoen af met de nieuwe tentoonstelling Heer en knecht – de Alberdas en hun personeel, waarin wordt ingezoomd op het enorme klassenverschil dat tussen hen bestond.

Porseleinkoorts

Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert nu Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame Pompadour. Deze nieuwe tentoonstelling schetst de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein; een spannende concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. De expositie bevat topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres, die speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst – en misschien wel voor het laatst – naar Nederland reizen.

Čiurlionis

Een primeur voor Museum Belvédère in Heerenveen: het is het allereerste museum in Nederland dat een expositie wijdt aan het werk van kunstenaar Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Čiurlionis was de belangrijkste componist en beeldend kunstenaar van Litouwen en wordt vaak vergeleken met beroemde tijdgenoten als Edvard Munch en Wassily Kandinsky. Zijn werk bleef een lange tijd onbekend, maar daar brengen veel musea, waaronder Belvédère, nu verandering in.

Draad en verf

Kunstenaars Christine van Zeegen en Janus werken op een bijzondere wijze samen. Hij maakt lijntekeningen van motieven uit de natuur, zij maakt er kleurrijke borduursels van. Hoewel hun werkwijze en samenwerking uniek is, is het duo door de jaren in de vergetelheid geraakt. Daar brengt het Drents Museum verandering in: vanaf nu is de nieuwe tentoonstelling Vernieuwers in Draad en Verf te zien; de allereerste overzichtstentoonstelling over dit wonderlijke kunstduo.


Laatste nieuws