Lifestylemagazine over Noord-Nederland

"Op Fietse": 3x de mooiste fietsroutes van Drenthe

Van de TT tot Van Gogh: ontdek Drenthe op de fiets.

Senior couple riding bicycle along colorful wildflowers in Drenthe, Netherlands

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Op de pedalen door weidse landschappen en langs cultureel erfgoed: in "fietsprovincie" Drenthe kun je – letterlijk – alle kanten op. Noorderland zet de mooiste fietsroutes van Drenthe voor je op een rijtje.

Tour de TT

Drenthe staat bekend vanwege de hunebedden, maar ook de TT van Assen trekt jaarlijks veel bezoekers naar de provincie. Dit motorsportevenement kent een lange geschiedenis, welke je kunt ontdekken met de historische fietsroute 'Tour de TT'.

De route brengt je eerst van Assen naar het huidige TT-circuit, net buiten de stad. Vervolgens maak je een tocht door Drenthe, waarbij je ook het oude parcours aflegt van de allereerste TT uit 1925. Dit tracé liep van Rolde naar Borger, om daarna via Schoonloo en Grolloo weer terug te keren naar Rolde.

Onderweg kun je altijd even een pitstop maken: pak een terrasje in Borger, bezoek het Hunebedcentrum of neem eens een kijkje bij het Cuby & the Blizzards-museum in Grolloo. Je kunt de TT-tocht trouwens – hoe toepasselijk – ook per motor afleggen via de historische TT motorroute. De fietsroute zelf is ongeveer 67 kilometer lang.

Fietsroute De Onlanden

Vlakbij de stad Groningen vind je, net over de grens in Drenthe, het jonge natuurgebied De Onlanden. Van een ruig veenmoeras veranderde het landschap in een paradijs voor vogels en otters. Met de fietsroute De Onlanden van Natuurmonumenten ga je op ontdekkingstocht door dit waterrijke natuurgebied.

Bij de biologische kijkboerderij ’t Hoogeveld, waar de route van start gaat, kun je Limousin-koeien van dichtbij aanschouwen. Midden in De Onlanden vind je een uitkijktoren, waarvandaan je een weids uitzicht hebt over het natuurgebied en de stad Groningen kunt zien liggen. En onderweg op de fiets kun je diverse vogelsoorten tegenkomen, waaronder ooievaars.

De fietsroute is ongeveer 30 kilometer lang en duurt rond de 2 uur en 30 minuten.

Van Gogh fietsroutes Drenthe

In Zuidoost-Drenthe vind je de drie nieuwe Van Gogh fietsroutes, die onlangs gezamenlijk werden uitgeroepen tot "Fietsroute van het Jaar 2024". De routes zijn in 2023 opgezet en volgen de reis die de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh maakte door Drenthe in 1883. Via informatieborden en doorkijkpanelen bekijk je het Drentse landschap als het ware “door de ogen” van de schilder.

De eerste route begint bij het station van Hoogeveen, waar Van Gogh met de trein aankwam vanuit Den Haag. De andere fietsroutes starten bij het Van Gogh Huis in Veenoord – waar de schilder verbleef – en brengen je onder meer door de natuur van het Bargerveen en langs het middeleeuwse kerkje van Zweeloo, waarvan Van Gogh een schets maakte.

De routes rond Hoogeveen, Zweeloo en Emmen hebben elk een lengte van ongeveer 50 kilometer, maar kunnen ook samen als een lange route van 150 worden gefietst.