Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Bijzonder: Drentse Van Gogh-routes winnen Fietsroute van het Jaar

De beste fietsroute van Europa ligt in Drenthe.

zweeler church Zweeloo

Tekst: Guus Weggemans | Foto: Adobe Stock

De Drentse Van Gogh-fietsroutes zijn vandaag uitgeroepen tot Europese Fietsroute van het Jaar 2024. Daarmee versloegen de nieuwe routes in Zuidoost-Drenthe de concurrentie uit onder meer Zweden en Frankrijk.

De bekendmaking vond plaats op de Fiets- en Wandelbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, waar jaarlijks de titels voor de beste nieuwe fiets- en wandelroutes van Europa worden uitgereikt.

Van Gogh-fietsroutes

De drie Van Gogh-fietsroutes zijn in 2023 opgericht en hebben elk een lengte van 50 kilometer. Ze kunnen ook samen als een lange route van 150 worden gefietst. Onderweg maak je kennis met de mooiste plekken van Zuidoost-Drenthe, waar de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh in 1883 verbleef en door geïnspireerd werd.

De fietsroutes volgen zijn reis door de provincie. De eerste route begint in Hoogeveen, waar Van Gogh van de trein stapte, en volgt het kanaal waar hij meeliftte op een trekschuit.

De andere fietsroutes starten bij het Van Gogh Huis in Veenoord – de herberg waar hij destijds verbleef – en brengen je onder meer langs het prachtige middeleeuwse kerkje van Zweeloo: hier maakte Van Gogh een schets van. Een aantal van de schilderijen en tekeningen die Van Gogh in Drenthe maakte, waren vorig jaar te zien tijdens de grote Van Gogh-tentoonstelling bij het Drents Museum in Assen.

Vincent van Gogh; De Turfschuit, 1883. Drents Museum, Assen.

Fietsroute van het Jaar

De jury verkoos de Van Gogh-fietsroutes in Drenthe als Fietsroute van het Jaar. De concurrentie was daarbij zeker niet mis: van routes door de imposante bergen van Noorwegen en Zweden tot paden langs de sprookjesachtige kastelen van Frankrijk. Wat gaf dan toch de doorslag?

In gesprek met Dagblad van het Noorden vertelden juryleden dat de Van Gogh-routes uitblinken door de doorkijkpanelen langs de paden. Fietsers kijken hier als het ware "door de ogen" van Vincent van Gogh naar het Drentse landschap. Verder zitten de routes in Drenthe – volgens de jury – 'inhoudelijk hartstikke goed in elkaar.'

Routegids

Zelf de Van Gogh-routes fietsen? Bij de verschillende Toeristische Informatie Punten in Drenthe kun je voor €9,95 een uitgebreide routegids ophalen.

De gids bevat niet alleen een routebeschrijving, maar geeft ook toelichting bij de bijzondere plekken die je onderweg tegenkomt rond Hoogeveen, Zweeloo en Emmen. De routes zijn ook aangegeven met paaltjes langs de wegen en paden.

Routes
  • Ancient historic old church during sunrise