Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op pad in het voorjaar: 3x lange wandeltochten door het noorden

Ga er even helemaal tussenuit met deze lange routes.

Flowering tulips in Dokkum, the Netherlands

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Met het aanbreken van het voorjaar wordt het steeds aangenamer wandelweer: de ideale tijd dus om je wandelschoenen af te stoffen en eropuit te trekken. Noorderland selecteerde drie lange wandeltochten die je langs de mooiste plekken in het noorden (en verder) brengen.

Van Dorestad Naar Dokkum

Met de lange wandeltocht Van Dorestad Naar Dokkum – ruim 340 kilometer lang – stap je in de voetsporen van Bonifatius. Deze missionaris werd in de vroege middeleeuwen uitgezonden om de Friezen te bekeren tot het christendom, maar kon dat helaas niet navertellen. Gelukkig gaat het er nu een stuk gezelliger aan toe in Friesland en kun je ontspannen aan deze tocht beginnen.

Dokkum vormt het eindpunt van een moderne pelgrimstocht, die op de shortlist stond voor de titel van "Wandelroute van het jaar." De route begint helemaal bij Wijk bij Duurstede – het vroegere handelscentrum Dorestad – in de provincie Utrecht.

Onderweg naar Friesland ontdek je de stad Utrecht en loop je langs het middeleeuwse Muiderslot. Via Flevoland pik je ook nog wat moderne geschiedenis mee. Na een tweetal etappes door het Nationaal Park Weerribben-Wieden verken je Friese steden als Wolvega en Drachten. En onderweg naar eindbestemming Dokkum kun je natuurlijk genieten van de natuur op het Friese platteland.

Noaberpad

Het Nedersaksische woord noaber staat voor een goede buur, die je bijstaat wanneer het nodig is. Met het Noaberpad ga je op een lange wandeltocht van 415 kilometer in het grensgebied van Nederland en Duitsland: twee noabers die nauw met elkaar verbonden zijn.

Deze ontdekkingsroute brengt je van Bad Nieuweschans in Groningen naar Milsbeek, een grensdorp in het uiterste noorden van Limburg. Onderweg bezoek je historische Groningse plaatsen als de vesting Bourtange en kloosterdorp Ter Apel en wandel je door het Drentse natuurgebied Bargerveen. Vervolgens trek je de grens over om het Vechtdal in Duitsland te ontdekken, waarna je verder naar het zuiden wandelt via Twente en de Achterhoek.

Friese Woudenpad

De lange wandelroute van het Friese Woudenpad – met een lengte van in totaal 163 kilometer – brengt je langs de diverse natuurgebieden die Friesland rijk is. Vanaf Lauwersoog wandel je dwars door het Friese landschap naar Steenwijk, gelegen in de Kop van Overijssel.

Met deze tocht koppel je de Nationale Parken Lauwersmeer, de Friese Wouden, het Drents-Friese Wold en de Weerribben allemaal aan elkaar. Naast de vaste route zijn er ook variatie-etappes, waarmee je je wandeltocht nog verder kunt uitbreiden.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de historische terpdorpjes Hiaure, Foudgum en Waaxens te bezoeken. Trek je liever nog meer de natuur in? Dan kun je een trektocht maken over de Duurswouderheide, het grootste bewaarde heideveld van Friesland.