Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe doorbraak: Groningse eierbal gaat Nederland veroveren

De populaire snack is straks in het hele land verkrijgbaar.

Eierbal, a dutch deep-fried snack popular at the north of the country, which consists of hard-boiled egg, ragout and breadcrumbs

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Eindelijk gaat het gebeuren: de Groningse eierbal is straks in heel Nederland verkrijgbaar. Tenminste, dat is het plan van eierballenmaker Uildriks uit Sappemeer. Door een nieuwe methode zou het nu mogelijk zijn om de populaire snack uit het Hoge Noorden fabrieksmatig te produceren.

De eierbal is echt een typische snack uit Groningen. Het bestaat uit een hardgekookt eitje met daaromheen een jasje van ragout met kerriekruiden. Door het paneerlaagje wordt de snack heerlijk krokant in de frituur.

Houdbaarheid

De verkoop van eierballen is tot nu toe beperkt tot de provincie Groningen en een aantal snackbars in het naburige Drenthe. Een van de redenen hiervoor? De snack is maar beperkt houdbaar. Invriezen is niet mogelijk, omdat het ei dan zijn structuur en smaak verliest: zonde van zo'n heerlijke eierbal dus.

Door een nieuwe, zuurstofarme verpakking is het al gelukt om de houdbaarheid van een verse Groningse eierbal te verlengen tot een aantal weken. Maar er moest nog een belangrijke horde genomen worden, voordat de eierbal aan zijn landelijke opmars kon gaan beginnen.

"Streetfood" op z'n Gronings: straks haal je de eierbal in heel Nederland.

Productielijn

De grootste uitdaging voor het landelijk uitrollen van de eierbal, was het feit dat het maken van de snack tot nu toe altijd handwerk is geweest. Elk ei heeft een unieke vorm, waardoor het lastig is om met een machine de ragout gelijkmatig over het ei te verdelen.

Toch is het worst- en eierballenproducent Uildriks in Sappemeer – dankzij subsidie van de provincie Groningen – nu gelukt om een volledig fabrieksmatige productielijn van eierballen op te zetten. Hoe de fabriek dat voor elkaar heeft gekregen? 'Dat is het geheim van de kok,' liet fabriekseigenaar Jan Peter van der Zee weten tegen Dagblad van het Noorden.

Zelf de Groningse eierbal maken

Wat geen geheim is: het recept voor echte Groninger eierballen. Handig als je zelf niet (meer) in de provincie woont, maar ook niet meer kunt wachten totdat de eierbal Nederland veroverd heeft.

Met dit recept maak je de heerlijke snack uit het Hoge Noorden helemaal zelf. Dat het thuis vooralsnog blijft bij handwerk, hebben wij in ieder geval wel over voor de culinaire trots van Groningen.