Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: compleet museumdorp te koop in Friesland

Wat zou jij ermee doen?

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Duinstra Melis Makelaars

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlight: niet zomaar een huis, maar zelfs een heel museumdorp in het Friese Allingawier.

Museumdorp in Allingawier

Dit is wel een heel bijzondere Fundaparel: een museumdorp in Friesland, dat in zijn geheel te koop wordt aangeboden. Het gaat hier om het voormalige museumdorp van Allingawier: een schilderachtig plaatsje in het zuidwesten van Friesland. De luchtfoto laat zien dat het op een terp ligt: een verhoogde heuvel in het Friese polderlandschap.

Allingawier werd ooit bestempeld als een van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Misschien herken je het nog van Boer zoekt Vrouw: in 2020 kwam het museumdorp voor in een aflevering van het populaire tv-programma. Door de vele historische gebouwen, zoals een oude bakkerij en een echte stoomsmederij, is het net alsof je een Fries geschiedenisboek binnenstapt.

Appelboomgaard

Op het terrein is van alles te ontdekken, zoals een appelboomgaard, maar ook veel eigenaardige museumobjecten. Naast de smederij staan bijvoorbeeld verschillende werktuigen, waarmee de smid werkte aan nieuwe onderdelen voor de lokale poldermolen. De karakteristieke kerk van Allingawier, gebouwd in de 17de eeuw, vormt het unieke achtergronddecor van het museumdorp.

Brandweerhuisje

Op het terrein en in de verschillende gebouwen kom je allerlei bijzondere museumvoorwerpen tegen. In het oude brandweerhuisje staat bijvoorbeeld een houten bluswagentje. Ook hangen er ouderwetse brandweeruniformen. Waar je ook ronddwaalt in het museumdorp: overal waan je je terug in het Friesland van vroeger.

Dat is in de historische huisjes van het voormalige museum niet anders. De ouderwetse tafelkleedjes, ingebouwde bedsteden en de oorspronkelijke plavuizen op de vloer doen oude tijden herleven. Het kleurrijke schilderwerk, met felle tinten geel en gemoedelijk groen, geven het interieur nog meer karakter.

De gemeente heeft het nu mogelijk gemaakt om de karakteristieke pandjes om te toveren naar nieuwe woningen. Je kunt er ook gezellige appartementjes van maken om te verhuren of je eigen bed and breakfast beginnen. Of je blaast het museum nieuw leven in, zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met het Friesland van vroeger.

Wil je het museumdorp en alle huisjes nog wat verder bekijken? Via deze link vind je alle foto's op Funda.

Houten bruggetje

Naast het museumdorp ligt het Van Panhuyskanaal, vanwaar je zo naar het IJsselmeer kunt varen. Met de auto ben je ook zo bij de Afsluitdijk. Over het kanaal is een houten bruggetje gebouwd, dat het terrein verbindt met het charmante kapelletje aan de overkant.

Als de nacht valt, verandert het terpdorpje in een magische oase van rust. Met goed weer kun je hier dan – door het open uitzicht en het weinige licht in de omgeving – waarschijnlijk prachtig sterrenkijken.

Droom je van je eigen dorp in Friesland? De vraagprijs is €1.550.000 k.k. voor het hele museumdorp.