Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: wonen in een oude slijterij in Leeuwarden

Zie jij jezelf hier al een wijntje drinken?

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: POPMA Makelaars

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlight: een monumentaal herenhuis, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden, dat vroeger dienst deed als slijterij.

Funda herenhuis slijterij Leeuwarden

Slijterij in Leeuwarden

In het noorden staan er veel bijzondere huizen te koop op Funda, zoals een historische Drentse havezate. Nu wordt dit herenhuis in Leeuwarden aangeboden. De woning ligt midden in de gezellige binnenstad, waardoor je zo een leuk restaurantje binnenstapt of een blokje om wandelt in de nabijgelegen Prinsentuin.

Het huis uit 1820 is een Rijksmonument en die geschiedenis zie je er nog goed aan terug. De muurschildering aan de zijkant – vergezeld door het wapen van Leeuwarden – herinnert aan de slijterij die er vroeger op de begane grond heeft gezeten. De voormalige winkelpui draagt nog steeds de naam: 'In De Oude Branderij'.

Aan de binnenkant zie je ook nog veel historie terug, zoals de ramen en deuren met halve boog die de hal met de rest van het huis verbinden. Andere leuke details op de begane grond zijn de originele bedsteden, waar je – net zoals vroeger – lekker kunt koese in de kast.

Visgraatvloeren

Het mag dan wel een Rijksmonument uit de 19de eeuw zijn, maar de woning is helemaal verbouwd en draagt nu zelfs energielabel A. De moderne visgraatvloeren, die je overal terugvindt, passen tegelijkertijd ook bij het historische karakter van het huis.

In de grote en gezellige woonkamer heb je een weids uitzicht over de straat. Overdag valt er door de vijf grote ramen veel licht binnen. Een ruimte om even echt lekker te relaxen en een goed boek te lezen.

Sta je graag te kokkerellen? Dan kun je je helemaal uitleven in de twee (!) strakke en nieuwe keukens die het huis rijk is. Verder zijn er ook eens twee badkamers. Klik op deze link om alle foto's van de woning nog eens goed te bekijken op Funda.

Frans balkon

Helemaal bovenin het historische herenhuis bevindt zich een zolder met heel veel ruimte. Wat je ermee kunt doen? Van een yogaruimte tot een plek om je overbodige spullen op te slaan: de invulling is helemaal aan jou. Ook leuk is het Franse balkon, waarmee je een prachtig uitzicht hebt over de gezellige binnenplaats achter het huis.

Met een eigen stadstuin heeft de woning ook een plekje waar je je even helemaal kunt terugtrekken uit de reuring van de binnenstad. Zie jij jezelf al een wijntje drinken in de tuin van deze voormalige slijterij? Het herenhuis in Leeuwarden staat met een vraagprijs van €749.000 k.k te koop.