Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock
Kun je maar geen genoeg krijgen van de lekkere gerechten die je eet op wintersportvakantie? Na de apfelstrudel deelt Noorderland nu dit heerlijke recept voor echte Wiener schnitzels. Maak zelf deze Oostenrijkse klassieker en waan je even in de hoge Alpen.
Ingrediënten:
- 4 ongepaneerde schnitzels
- zout en peper
- 2 eieren
- 200 gram bloem
- 200 gram paneermeel of panko
- 2 eetlepels boter
- 6 eetlepels olie
- een citroen
Zo maak je zelf Wiener schnitzels:
- Leg de ongepaneerde schnitzels tussen twee vellen plasticfolie en sla ze plat met een zwaar voorwerp (deegroller, hamer, steelpannetje). Ze mogen ongeveer 3 tot 4 millimeter dik zijn.
- Doe de schnitzels twee minuten in een kom met koud water. Het vocht dat het vlees nu opneemt, verdampt later tijdens het bakken: hierdoor bakt de korst beter. Dep de schnitzels daarna droog met keukenpapier en bestrooi met wat peper en zout.
- Neem drie diepe borden of kommen. In de eerste doe je de bloem, in de tweede het paneermeel en in de derde klop je de eieren los.
- Tijd om te paneren! Neem een schnitzel en haal deze eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Druk de korst een beetje aan en vul eventueel de lege plekken nog op met extra paneermeel. Het is belangrijk dat alle kanten van de schnitzel goed bedekt zijn. Herhaal dit met de overige drie schnitzels.
- Verhit de olie en boter in een pan. Eventueel kun je ook alleen olie gebruiken, maar deze combinatie zorgt voor een extra lekkere smaak! Bak de schnitzels om de beurt goudbruin voor ongeveer 2-3 minuten per kant. Laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier.
- Serveer elke schnitzel met een partje citroen en een flinke klodder mayonaise. Uiteraard ook lekker om te eten met patat of gebakken aardappels. Genieten maar!
Culinair
- Traditional Viennese chicken Schnitzel on a wooden board.