Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: wegdromen op een historische Drentse havezate

Wonen als "God in Drenthe".

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Drieklomp Makelaars en Rentmeesters 

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlight: een historische havezate met een uitgestrekt landgoed bij het Drentse Havelte.

Funda Havezate Havelte - Drieklomp Makelaars en RentmeestersHavezate in Havelte

Bijzondere woningen zijn er in het noorden genoeg, zoals een grachtenpand in de haven van Harlingen of een stadspaleis in Groningen. Maar een Fundaparel als deze komen zelfs wij bij Noorderland maar heel zelden tegen. Dit is een eeuwenoude havezate – met een enorm landgoed – bij het Drentse Havelte. Cultureel erfgoed waar je u tegen zegt. Wandel door het oude kasteelpoortje en je stapt gelijk de geschiedenis binnen.

Funda Havezate Havelte - Drieklomp Makelaars en RentmeestersLandgoed Overcinge

De Drentse havezate staat bekend als Landgoed Overcinge. Het statige landhuis is ruim 355 jaar oud, maar al in de middeleeuwen stond er op deze plek een belangrijke herenboerderij. Wat de havezate extra bijzonder maakt is het nieuwe bestemmingsplan, waardoor er tot maar liefst 4.000(!) vierkante meter gebouwd kan worden.

Het landgoed biedt daarmee de ruimte voor diverse ontwikkelingsplannen, van bijvoorbeeld een luxe hotel/restaurant tot nieuwe woon- en zorgappartementen. Zo blijft de havezate bewaard als monument en krijgt het tegelijkertijd een nieuwe functie voor de toekomst. Wonen als een "God in Frankrijk" kan dus ook gewoon in het mooie Drenthe.

Funda Havezate Havelte - Drieklomp Makelaars en RentmeestersLandhuis met herenboerderij

Op Landgoed Overcinge staan een statig landhuis en een grote rietgedekte herenboerderij. Ook zijn er later een appartement en een stal bijgebouwd op het terrein. De huidige eigenaar, die er al ruim 20 jaar woont, heeft alles geheel gemoderniseerd. Maar wanneer je het landhuis binnenstapt, zie je ook gelijk dat de oorspronkelijke details bewaard zijn gebleven.

Het fijne houtsnijwerk rond het trappenhuis en de hoge plafonds geven een historische sfeer aan het landhuis. In de herenboerderij – afkomstig uit Groningen en hier helemaal opnieuw opgebouwd – heb je alle ruimte om je ultieme wens in vervulling te laten gaan. Altijd al gedroomd van een binnenzwembad aan huis? Bekijk via deze link alle foto's en laat je fantasie de vrije loop.

Funda Havezate Havelte - Drieklomp Makelaars en RentmeestersOeroude bomen

Aan de achterkant van het landhuis en de herenboerderij vind je een prachtig aangelegde tuin, waar het altijd voelt alsof je op vakantie bent. De oeroude bomen van de havezate hebben al vele bewoners zien komen en gaan. Het witte ophaalbruggetje brengt je over de slotgracht. Ook vind je aan de achterzijde van de tuin een charmant theehuisje.

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters

Sprookjesachtig

De magische sfeer van de havezate komt helemaal tot leven als het donker begint te worden. Dan gaat de verlichting aan en waan je je op een sprookjesachtig kasteel. Ons lijkt het heerlijk om dan het terras te pakken en – onder het genot van een wijntje – volledig op te gaan in de rust en stilte van het landgoed.

Droom je ervan om op Landgoed Overcinge te gaan wonen? De Drentse havezate staat met een vraagprijs van € 3.890.000 k.k te koop.