Nu in Fries Museum: ontdek Friesland door de ogen van Vermeer

En je kunt het gratis bezoeken.

Tekst en beeld: Fries Museum

Vanaf zaterdag 10 februari 2024 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden een nieuwe en gratis te bezoeken tentoonstelling. Kunstenaars Randolph Algera en Gabriëlle Westra lieten zich inspireren door Johannes Vermeer en de provincie Friesland: hoe zou het zijn geweest als de Hollandse meester in Friesland had gewoond? 


Met een ‘kunstzinnige Elfstedentocht’, waarbij de bekende elf steden van Friesland in elf schilderijen worden uitgebeeld, gaan Algera en Westra op zoek naar de verhalen van inwoners. De presentatie is het resultaat van een project over mienskip (gemeenschap), waarin verbeelding en verbinding centraal staat.

De stadsgezichten en portretten worden tentoongesteld in de entreehal van het Fries Museum. Bij deze halpresentaties, die gratis te zien zijn, wordt kunst gepresenteerd in het kader van bijzondere projecten. Het museum in Leeuwarden sloot 2023 nog af met de best beoordeelde tentoonstelling ooit.

Friesland door de ogen van Vermeer

De presentatie in het Fries Museum is een ‘Elfstedentocht’ met vijf stadsgezichten, vijf portretten en één werk van de stad Leeuwarden. De werken vertellen verhalen over het verlangen naar verbinding tussen culturen en mensen.

Met de stadsgezichten reflecteert Randolph Algera op de veranderende wereld en maatschappij. Gabriëlle Westra portretteerde de mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun gemeenschap.

Johannes Vermeer

Algera en Westra benaderen hun werken vanuit het perspectief van Johannes Vermeer. Welke stadsgezichten zou hij schilderen? Welke mensen zou hij portretteren? De Hollandse meester uit Delft was een van de meest geprezen kunstschilders uit de 17de eeuw. Hij werd beroemd door zijn gebruik van lichtinval en perspectief.

De schilderijen zijn vanaf 10 februari tot en met 10 maart 2024 gratis te zien in de entreehal van het het Fries Museum. De werken en de verhalen die in de halpresentatie centraal staan zijn gebundeld in een boek, dat verkrijgbaar is in de museumwinkel.

Laatste nieuws