Fietsroute door nieuwe natuur bij Groningen: ontdek De Onlanden

Met deze route zie je alles wat het jonge natuurgebied te bieden heeft.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Even ontsnappen aan de hectiek van de stad Groningen? Vlakbij vind je het jonge natuurgebied De Onlanden, dat van een woest en zompig veenmoeras veranderde in een paradijs voor vogels en otters. Stap bij Paterswolde op de fiets en ontdek hoe dit unieke landschap niet alleen goed is voor de natuur, maar ook voor de mens.


Fietsroute De Onlanden van Natuurmonumenten voert je langs de waterrijke natuur van De Onlanden. Het relatief nieuwe natuurgebied op de grens van Drenthe en Groningen werd in het verleden beschouwd als onherbergzaam en onbruikbaar – vandaar dus de naam Onlanden. Sinds een aantal jaar is het ingericht als een natuurwalhalla, en dat onder de rook van Stad.

In vroeger tijden doorkruisten de monniken van het klooster in Aduard de drassige streek tijdens hun zware trektocht naar Vries. Gelukkig gaat het er in De Onlanden nu een stuk makkelijker aan toe: er zijn veel paden en bruggetjes aangelegd, waarmee je fietsend kunt genieten van de vogels die het gebied als hun thuis beschouwen.

Limousin koe
Limousin-koeien begrazen de veenweides van De Onlanden.

Kijkboerderij ’t Hoogeveld

Een van de hoogtepunten van de fietsroute bevindt zich al gelijk aan de start. Bij biologische kijkboerderij ’t Hoogeveld bewonder je van dichtbij de Limousins: bijzondere bruine koeien, die in de zomer de veenweides van De Onlanden begrazen. Samen met hun kalfjes genieten ze van het zonnetje en doen ze tegelijkertijd belangrijk werk.

Het begrazen van de weides houdt namelijk de biodiversiteit van De Onlanden in stand. De kijkstal, waar de koeien ’s winters te vinden zijn, is altijd gratis te bezoeken. Een leukere start van je fietstocht kun je bijna niet wensen.

uitkijktoren De Onlanden
Maak een tussenstop en beklim uitkijktoren ‘Het Beeld’, midden in De Onlanden.

De Onlanden

Na je bezoek aan de kijkboerderij is het tijd om de natuur van De Onlanden te ontdekken. Al snel kom je aan bij ‘Het Beeld’, een zandkop die boven de rest van het landschap uitsteekt. Vroeger was dit een rust- en bidplaats van de monniken, die nu herleven als beelden van cortenstaal en je de weg wijzen naar een opvallende uitkijktoren van ruim 25 meter hoog.

Beklim de toren voor een weids uitzicht over De Onlanden. In de verte kun je zelfs de stad Groningen zien liggen, met herkenbare gebouwen als “de Apenrots” van de Gasunie en natuurlijk de welbekende Martinitoren. Voor de stad is het natuurgebied erg belangrijk: het dient namelijk als waterberging, waardoor Groningers de voeten droog houden.

De Onlanden fietsroute
Zicht over De Onlanden, met de skyline van de stad Groningen op de horizon.

Vogels en otters

De Onlanden is niet alleen nuttig als waterberging en recreatiegebied voor mensen: veel dieren hebben al hun thuis gevonden in dit waterparadijs. De vennetjes en meertjes in het gebied trekken watervogels als reigers aan. En ook als je graag een ooievaar wil spotten, maak je tijdens je fietstocht door De Onlanden een goeie kans er meer dan eentje te zien.

Waar het gebied eeuwenlang door mensen werden beschouwd als een moeilijk doorwaadbare plek, vormt De Onlanden nu juist een “snelweg” voor dieren. De Drentsche Aa en andere natuurgebieden zijn bijvoorbeeld goed bereikbaar voor otters, die je tegen de schemering zo kunt tegenkomen in De Onlanden. Dan zijn ze op jacht naar een visje of een andere prooi.

Voor vogels als ooievaars zijn de natte Onlanden een fijne plek.
Voor vogels als ooievaars vormt natuurgebied De Onlanden een fijne plek, met veel rust en voedsel.

Informatie

Fietsroute De Onlanden is ruim 30 kilometer lang en laat je in ongeveer 2 uur en 30 minuten alles ontdekken wat het natuurgebied te bieden heeft.

Boerderij ’t Hoogeveld bij Paterswolde is het startpunt van de fietsroute. Je kunt van de kijkboerderij ook het einde van je tocht maken, maar je fietst ook zo de stad Groningen in. Genoeg keuze dus om je dagje uit in de natuur mooi af te sluiten.



Laatste nieuws