Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7 woorden die je alleen herkent als je uit Drenthe komt

Leer een beetje Drents of haal herinneringen op met deze woorden.

Port of Drenthe (Poort van Drenthe), Coevorden, Drenthe province, The Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

Drenthe: een provincie met unieke natuur, rijke historie en een eigen cultuur. De karakteristieke Drentse streektaal heeft een aantal bijzondere woorden voortgebracht. Noorderland deelt een aantal van de meest opvallende Drentse woorden: ontdek je nieuwe favoriet, of haal als rasechte Drent mooie herinneringen op.

1. Wichie/maagie/maegie

We beginnen met het woord dat in 2023 nog de titel van het liefste Drentse woord wist te winnen. Terecht denk je misschien: wichie, maagie en maegie, dat zijn toch drie woorden? Dat klopt, maar ze betekenen allemaal hetzelfde, namelijk meisje.

Wichie komt voor in heel Drenthe, terwijl maagie meer gebruikt wordt in het zuidwesten van de provincie. In het westen van Drenthe schrijven en spreken ze het woord juist uit als maegie.

2. Trekkast

Dit is niet een meubel om aan te trekken, maar een woord voor een muziekinstrument: het woord trekkast betekent namelijk een harmonica of accordeon. Binnen Drenthe zijn er ook veel lokale variaties op dit woord, die allemaal beschrijven hoe je het instrument bespeelt.

In Grolloo spreken ze bijvoorbeeld van een trekduus of trekkaast, terwijl men in Sleen het heeft over een trekduze. Andere Drenten noemen het instrument weer een trekduis of trekörgel. Genoeg keuze dus!

3. Gaorenklopper

Het mooiste Drentse woord van 2021 heeft een boeiende geschiedenis: de gaorenklopper was vroeger een ambachtsman, die geverfde garens losklopte nadat deze waren gedroogd. Het was een vies karwei, waar de meeste mensen hun neus voor ophaalden.

Daardoor ontstond de aanname dat alleen de minst snuggere werklui deze klus uitvoerden. Met de term Gaorenklopper beschrijft een Drent iemand als een sufferd of onbenul, maar ook een beetje als een grappenmaker of eigenaardig persoon. Je kunt het dus ook licht spottend gebruiken.

4. Kopstubber

Kopstubber is misschien wel een van de meest eigenaardige Drentse woorden. Het is namelijk een vertaling van de ragebol: een veger om moeilijk bereikbare spinnenwebben mee weg te halen. Handig, want in de rietgedekte Drentse boerderijen voelen spinnen zich namelijk goed thuis.

5. Prugeltie

Dit mooiste Drentse woord van 2020 kom je vaak tegen bij een peuterspeelzaal of kinderopvang in Drenthe. Niet zo gek: prugeltie is namelijk typisch Drents voor een klein en ondeugend of eigenwijs kindje.

6. Poppie

Met dit woord verwijzen Drenten naar een nog kleiner kindje: een poppie is namelijk een baby. Ook in Groningen kennen ze dit woord goed.

7. Akkederen

Akkederen werd verkozen tot het Drentse woord van 2017. Drenten gebruiken het werkwoord om aan te geven dat je goed met elkaar overweg kunt. Het kan ook betekenen dat je aan het overleggen of aan het onderhandelen bent.

Cultuur
  • Dit beeldhouwwerk in Coevorden is een kunstproject van zwerfkeien van de Nederlandse beeldhouwer Rob Schreefel.