Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit is de nieuwe stadsdichter van Groningen: Esmé van den Boom

'Een dichttalent met liefde voor de stad.'

Tekst: NOORDWOORD | Foto: Henk Veenstra

Groningen heeft een nieuwe stadsdichter benoemd. Esmé van den Boom, die eerder al huisdichter was van de Rijksuniversiteit Groningen, is de 11e dichter die deze eervolle functie voor de stad mag gaan vervullen. De bekendmaking vond afgelopen zondag plaats tijdens een vrolijk poëziefeest in cultuurcentrum De Oosterpoort.

Van den Boom (1993) werd gekozen uit ruim 30 kandidaten. Volgens de selectiecommissie is ze 'een bescheiden en gedegen dichter, die haar dichttalent sterk kan combineren met haar liefde voor de stad Groningen.'

Esmé van den Boom

Als bibliotheekmedewerker staat Esmé van den Boom midden in de Groningse samenleving. Ze heeft niet alleen ervaring op het podium als dichter, maar ook als programmamaker. Van den Boom is daarnaast een enthousiaste lezer en deelt graag leestips met anderen. Voor de Rijksuniversiteit Groningen was Van den Boom eerder huisdichter. Hier maakte ze destijds indruk met haar 'intieme en ingetogen gedichten.'

In 2018 won ze het Hindrik de Vries-stipendium van de Gemeente Groningen, waarmee ze haar eerste dichtbundel Eigen kamers uitbracht. Ze interviewde tientallen Groningse vrouwen over hun gedachten, wensen en dromen. Met de ervaring die ze eerder heeft opgedaan, is Van den Boom zeker geen onbekende in de culturele wereld van Groningen.

Stadsdichter van Groningen

De stadsdichter is cultureel ambassadeur van de stad Groningen. Belangrijke gebeurtenissen en momenten in de stad worden door de stadsdichter vastgelegd in gedichten, die regelmatig worden voorgedragen tijdens optredens. Het belangrijkste doel van de stadsdichter is om poëzie verder onder de aandacht van de Groningers te brengen.

Bij het poëziefeest in De Oosterpoort gaf voorganger Myron Hamming zijn laatste optreden als stadsdichter, waarna Van den Boom die rol overnam op het podium. Zij vervult het stadsdichterschap voor de komende twee jaar.