Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Prachtige lichtkunst in Leeuwarden: LUNA 2024 van start

Ga jij ook de spectaculaire mediakunst in de stad bewonderen?

Tekst: redactie Noorderland, Media Art Friesland | Beeld: Laurenz Theinert - Visual Piano

Vanaf 26 januari 2024 vindt in Leeuwarden het kunstfestival LUNA plaats. Bij het Stationskwartier wordt fascinerende mediakunst getoond, gemaakt door jonge talenten. Daarnaast vormt Leeuwarden zelf van 1 tot en met 3 februari het decor van prachtige lichtkunst, geprojecteerd op verschillende locaties in de binnenstad.

Mediakunstenaars uit binnen- en buitenland brengen tijdens LUNA inspirerende licht-, geluids- en mediakunst naar de Friese hoofdstad. Naast het bewonderen van de installaties kun je ook films, optredens en educatieve activiteiten bezoeken gedurende het kunstfestival.

LUNA in het Stationskwartier

In het sfeervol opgeknapte gebouw Stationskwartier kun je van 26 januari tot en met 11 februari 2024 mediakunst bewonderen van jonge en talentvolle kunstenaars. De fascinerende werken van deze "LUNA Young Masters" brengen je in beweging en verwondering. Laat je verrassen door unieke kunst en nieuwe inzichten.

Een van de bijzondere werken uit deze tentoonstelling is Edaphon van de Deense kunstenaar Christine Hvidt. Met haar keramische versterkers maakt ze geluiden uit de bodem hoorbaar. Daardoor beseffen we pas echt goed hoe levendig het eigenlijk is onder de grond: planten, bacteriën, schimmels en insecten zijn daar allemaal druk bezig.

Bij 'Edaphon' van Christine Hvidt luister je naar de natuur in de bodem. Foto: Lilli Weinstein

LUNA Nights in Leeuwarden

Van 1 tot en met 3 februari 2024 nemen bekende mediakunstenaars letterlijk de binnenstad en het Spoordokgebied van Leeuwarden over tijdens LUNA Nights. Met lichtprojecties maken ze diverse pleinen, steegjes en binnenlocaties in de Friese hoofdstad tot het decor van hun imposante kunstwerken.

Deze kunstwerken kun je niet alleen bewonderen, maar ook zelf mee aan de slag gaan. Het werk Sym van het Nederlandse kunstenaarscollectief AlexP is een "lightpaint-installatie", waarbij je over het digitale canvas kunt 'schilderen' met het licht van je telefoon of zaklamp. Er ontstaan dan nieuwe vormen in heldere kleuren: zo draag je als toeschouwer bij aan dit kunstwerk.

De installatie 'Sym' van AlexP reageert op de zaklamp van je telefoon. Foto: Media Art Friesland

Media Art Friesland

Kunstfestival LUNA wordt georganiseerd door Media Art Friesland, een organisatie die sinds 2000 mediakunst presenteert in de provincie Friesland en daarbuiten. Mensen worden uitgenodigd om in beweging te komen en kunst in de stad op te zoeken.

De tentoonstelling in het Stationskwartier bezoek je van 26 januari tot en met 11 februari 2024. Het gebouw is dan open tussen 10.00 uur en 22.00 uur. Van 1 tot en met 3 februari kun je zelfs tot middernacht terecht in het Stationskwartier.

De projecties en installaties in de binnenstad van Leeuwarden kun je van 1 februari tot en met 3 februari 2024 bewonderen, telkens vanaf zonsondergang tot 23.00 uur.