Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Groninger Museum viert 150-jarig bestaan: wat is er te doen?

We zetten alle activiteiten in dit jubileumjaar op een rij.

Tekst en fotografie: Groninger Museum

Feest in Groningen! Het Groninger Museum bestaat op zondag 25 februari 2024 alweer 150 jaar. Ook is het 30 jaar geleden dat het huidige museumgebouw werd gebouwd. Genoeg reden dus voor het museum om feestelijk uit te pakken. Noorderland zet alle activiteiten in dit jubileumjaar voor je op een rij.

Het dubbele jubileumjaar wordt gevierd met een aantal mooie tentoonstellingen en leuke activiteiten. Deze vinden uiteraard plaats in het kenmerkende museumgebouw, dat is ontworpen door de Italiaanse architect Mendini.

Kijkje achter de schermen

Om beide jubilea te vieren wordt de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes georganiseerd. Hier krijg je een bijzonder kijkje achter de schermen. Hoe komt een collectie eigenlijk tot stand? Hoe worden de kunstwerken geconserveerd? En hoe presenteer je deze vervolgens aan het publiek? Hoe ging dit vroeger en hoe gaat dit nu, en wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar. Collectie Groninger Museum

Wat deze tentoonstelling extra bijzonder maakt: het in 2020 gestolen — en onlangs teruggevonden — schilderij de Lentetuin van Vincent van Gogh zal voor het eerst weer te bewonderen zijn in het museum. De tentoonstelling is straks te zien van vrijdag 29 maart tot en met zaterdag 1 juni 2024.

Kinderen en volwassenen

Bij het Groninger Museum kun je niet alleen kijken naar kunst, maar er óók iets mee doen. Het museum organiseert namelijk een nieuwe editie van de Kinderbiënnale: een tentoonstelling voor kinderen – en volwassenen – waarin zij worden uitgedaagd de interactie aan te gaan met grote kunstinstallaties.

De vorige Kinderbi├źnnale in het Groninger Museum. Foto: Siese Veenstra

Deze installaties zijn gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder Florentijn Hofman (bekend van de gigantische opblaas-badeenden in Hong Kong). Zij willen bezoekers hiermee niet alleen vermaken, maar ook aan het denken zetten over de wereld. Van zaterdag 9 maart tot en met zondag 3 november 2024 kun je de installaties in het museum vinden.

Van Gogh-tentoonstelling

Het Groninger Museum sluit het jubileumjaar af met de grote overzichtstentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam. Ooit hield het museum namelijk een van de grootste tentoonstellingen over de beroemde schilder. Eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten brachten de moderne kunst eind 19de eeuw naar het noorden.

Zelfportret Vincent van Gogh. Collectie Rijksmuseum

Naast schilderijen van Van Gogh is er tijdens de tentoonstelling werk te zien van onder meer Jan Toorop en Isaac Israëls. Ook de Groninger kunstenaarsbeweging De Ploeg is vertegenwoordigd met werken van Jan Altink, Johan Dijkstra en Henk Melgers. De tentoonstelling is te bewonderen van zaterdag 30 november 2024 tot en met maandag 5 mei 2025.