Duizenden zeesterren aangespoeld op Ameland

En dit is de oorzaak.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Han de Kruyf 

Wie van plan is om de komende dagen een verfrissende strandwandeling op Ameland te maken, wordt onaangenaam verrast. De afgelopen dagen zijn er namelijk duizenden zeesterren op het strand van het Waddeneiland aangespoeld. Hoe kan dat eigenlijk? En is dit een bijzonder fenomeen? Noorderland zocht het uit. 


Zeesterren op Ameland

In de natuur gebeuren soms de meest bijzondere dingen. Zo schreven we eerder al over een zwarte ooievaar die gespot was in Drenthe en zochten we in dit artikel uit hoe er plotseling paddenstoelen op het zilte zandstrand van Ameland konden groeien.

Nu is datzelfde strand opnieuw het decor van een uniek natuurfenomeen. De afgelopen dagen is het namelijk veranderd in een kilometerslang tapijt van duizenden aangespoelde zeesterren. Dat bleek uit een foto die de redactie van Noorderland van een lezer ontving. Een naar gezicht, maar de verklaring ervan is echter simpel, legt Noorderland-bioloog Kees Boele uit.

Dit verschijnsel komt namelijk vaker (in de winter) voor. Zeesterren liggen in grote aantallen bij elkaar op de zeebodem. Door een sterke stroming en harde wind, bijvoorbeeld tijdens een storm, wordt de bodem losgewoeld en worden de zeesterren losgerukt. 

Kracht van de natuur

Door de lage temperatuur van het zeewater raken de diertjes vervolgens versuft en kunnen ze zich niet meer goed vasthouden. ‘Het opgezweepte zeewater – gestuurd door de wind en stroming – sleept vervolgens alle zeesterren meedogenloos mee richting het strand,’ vertelt Boele. ‘Tegen die enorme kracht kunnen ze niet op.’

Eenmaal aangespoeld, gaan ze dood. Ze zijn dan nog wel nuttig voor vogels: zo eten meeuwen de aangespoelde zeesterren graag. Kijk er dus niet gek van op als je de komende dagen óók tientallen hongerige vogels op het strand van Ameland spot. 


Laatste nieuws