Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: je eigen historische borg vlakbij Groningen

Zie jij jezelf hier al wonen?

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Alfred Bakker Makelaardij

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer in de spotlights: een statige borg met een prachtig landgoed, op een steenworp afstand van de stad Groningen.

Borg in Groningen

Het afgelopen jaar hebben we heel wat bijzondere woningen in het noorden voorbij zien komen, waaronder een eeuwenoud kerkje in Hindeloopen en een Engelse cottage op het Friese platteland. Maar ook in de provincie Groningen kun je prachtig landelijk wonen, zo bewijst dit historische landgoed bij Westerbroek.

Deze monumentale veenborg draagt de naam Langwyck en werd eind 18de eeuw gebouwd als buitenplaats voor welgestelde burgers, afkomstig uit de stad Groningen. Nog altijd vormt het landgoed een oase van rust, waarin je helemaal kunt opgaan in de natuur. En net als haar vroegere bewoners hoef je de voordelen van de stad niet te missen, want de borg ligt mooi centraal tussen Groningen en Hoogezand.

Bijzondere plek

Al bij het oprijden van de imposante laan merk je aan de vele oude bomen dat je bent aangekomen op een bijzondere plek. Omgeven door ruim drie hectare aan groen kom je via het bruggetje over de gracht aan bij het landhuis.

Aan de buitenkant van de woning zie je direct de eeuwenoude historie terug door de gele muren en de opvallende balustrade tussen de schoorstenen. Rond het huis bevindt zich een prachtig aangelegde tuin compleet met strakgesnoeide heggen, geurige lavendel en een zonnig terras.  Wij zien hier onszelf al helemaal zitten met een kop koffie of een glaasje wijn in de hand!

Authentieke details

Hoewel het eeuwenoude gebouw recentelijk onder handen is genomen, zodat je er modern en aangenaam kunt wonen, is de geschiedenis van het landhuis goed bewaard gebleven. Authentieke details als de blauwe trap, houten paneeldeuren en meerdere haardschouwen voeren je terug naar vervlogen tijden.

En ook mooi meegenomen: door de vele ramen in het huis heb je vrijwel altijd goed uitzicht op je eigen landgoed. Via deze link kun je alle foto’s bekijken om de borg en het prachtige perceel eromheen nog eens goed te bewonderen.

Het landhuis bestaat uit diverse ruimtes, waaronder meerdere woonkamers, een ruime keuken en een badkamer. Bijzonder is de groene kantoorkamer, waar je onder meer een metershoge boekenkast vindt. Naar onze mening is deze kamer dé perfecte ruimte om een thuiswerkplek van te maken. Zie jij jezelf hier al aan het bureau zitten? Landgoed Langwyck staat nu voor € 1.425.000 k.k. te koop.