Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het liefste Drentse woord is bekend

En dit is 'm!

Detail of ancient Dolmen D18, called "hunebed" in dutch, in te village of Rolde, Province Drenthe, The Netherlands

Tekst: Huus van de Taol | Foto: Adobe Stock

Streektaalorganisatie Huus van de Taol heeft vandaag samen met RTV Drenthe het liefste Drentse woord van dit jaar bekendgemaakt. Na een stemronde, waarin het publiek hun favoriete woord kon inzenden, bleek er één duidelijke winnaar naar voren te komen.

Het liefste Drentse woord

En het liefste Drentse woord is... wichie, maagie en maegie! Alle drie betekenen ze eigenlijk hetzelfde, namelijk meisje. In het zuidwesten van Drenthe wordt maagie gezegd, in het westen van Drenthe schrijven en spreken ze juist maegie. Daarmee laat dit woord de variatie binnen het Drents zien in klank én woordenschat.

Het woord kwam het vaakst binnen als inzending, meestal in combinatie met ‘mien’,  ‘lief’ of ‘nuver’. Andere vaak ingestuurde woorden waren smokkie (zoen), poppie (baby) en prugeltie (klein, ondeugend kind).

Inzendingen

De afgelopen weken riep Huus van de Taol het publiek op om een lief woord – bijvoorbeeld een koosnaampje of een woord dat "gewoon lief klinkt" – uit de Drentse taal in te zenden. Hiermee wilde de streektaalorganisatie het jaar op een positieve manier afsluiten.

Veel inzenders wonen opmerkelijk genoeg niet in Drenthe zelf. Veel Drenten buiten Drenthe gebruiken deze liefkozing nog altijd of herinneren zich dit woord nog van hun (groot)ouders. Ook niet-Drenten met een Drentse partner stuurden het woord vaak in, merkte het Huus van de Taol op.