Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x de leukste activiteiten in de kerstvakantie

Met deze uittips hoef je je in ieder geval niet te vervelen.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock, eigen beeld

Het is bijna kerstvakantie, de ideale periode om op pad te gaan en het noorden te ontdekken. Noorderland zet de leukste (familie)activiteiten in de kerstvakantie voor je op een rij. 

Lichtjesavond

Vrijdag 22 december in Borger. Op de kortste dag van het jaar kun je bij het grootste hunebed in Borger een lichtje branden om een dierbare of een gebeurtenis te herdenken. Bij het Hunebedcentrum kun je tussen 19.00 en 21.00 uur een kaarsje halen om deze neer te zetten bij het met fakkels verlichte hunebed.

Kerst op de Menkemaborg

Maandag 25 en dinsdag 26 december in Uithuizen. Op eerste en tweede kerstdag branden in de Menkemaborg de kaarsen in de kristallen kroonluchters en zilveren kandelaars. De volledig ingerichte kamers van de borg zijn extra versierd in kerststijl. Het lijkt of de tijd stil heeft gestaan en de bewoners zo binnen kunnen wandelen en aanschuiven aan het diner. Op beide kerstdagen is de borg van 12.00 tot 16.00 uur geopend; op beide dagen zullen muzikanten (kerst)muziek ten gehore brengen.

Havezate Mensinge in kerstsferen

Heden t/m dinsdag 26 december in Roden. Ook dit jaar strijkt de kerst neer bij havezate Mensinge in Roden. De havezate, gelegen binnen de gracht en het bos, toont elk jaargetijde een ander gezicht, maar met kerst is het huis op z’n allermooist. Als het donker wordt en de lichtjes branden ontstaat er een magische sfeer. Bezoekers zijn in de kerstvakantie welkom om te genieten van deze bijzondere kerstsfeer.

Snertwandeling

Zaterdag 30 december bij het Dwingelderveld. Na een een frisse winterwandeling over het Drentse Dwingelderveld genieten van een kop erwtensoep: dat kan eind december tijdens de traditionele “snertwandeling”, georganiseerd door Natuurmonumenten. Tijdens deze tocht vertelt een gids over het Drentse natuurgebied en haar bijzondere flora en fauna. Onderweg geniet je bij Theehuis Anserdennen van huisgemaakte snert. 

Nieuwjaarsconcert

Donderdag 4 t/m zaterdag 13 januari. Luid het nieuwe jaar in met het nieuwjaarsconcert van het Noord Nederlands Orkest (NNO). De internationale bekende “operadiva” Lenneke Ruiten neemt je mee op een muzikale reis langs enkele eeuwen vol opera, operette en musical. Het resultaat is een toegankelijk, maar betoverend muziekprogramma voor jong en oud. Het NNO treedt in januari meerdere data – en op verschillende plekken in het noorden – op.

Nederlands IJsbeelden Festival

Heden t/m zondag 25 februari in Zwolle. Het Nederlands IJsbeelden Festival opent weer de poorten voor een seizoen vol magie, betovering en creativiteit. Dit jaar biedt een bezoek aan het festival een ontzagwekkende reis door verhalen van mythen en legenden, met maar liefst 37 verschillende scenes – bestaande uit meerdere ijsbeelden – die elk een uniek verhaal vertellen.