Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland tipt: leer schrijven en schilderen als Vincent van Gogh

Een leuke workshop voor jong en oud.

Tekst: Drents Museum | Fotografie: Sake Elzinga en Merel Djamila via het Drents Museum

Op donderdag 28 december presenteert het Drents Museum in Assen Vincent Vibes, een speciaal programma in de kerstvakantie vol schilder-, schrijf- en muziekworkshops voor het hele gezin. Deze dag is een aanvulling op de tentoonstelling Op Reis met Vincent die nu in het museum te zien is. 

Vincent van Gogh in Drenthe

Vincent van Gogh is wereldwijd beroemd als kunstschilder, maar kon ook prachtig schrijven. Toen hij een paar maanden in Drenthe verbleef schreef hij 24 brieven, die worden gerekend tot een van de mooisten uit zijn oeuvre. Tijdens Vincent Vibes leer je schilderen en schrijven als Van Gogh. Ook kun je op verschillende momenten luisteren naar spoken word en je laten meevoeren door theater, muziek en dans.

Dag vol workshops

Tijdens Vincent Vibes laten danser Selmar van Hinte-Hup en dichter Michael ter Maat zien en horen hoe de Drentse periode van Vincent van Gogh hen heeft geïnspireerd. Leer daarnaast de fijne kneepjes van het schetsen en schilderen van de populaire illustrator Merel Djamila. Haar kleine kunstwerkjes maakt ze, net als Van Gogh, in haar schetsboek op locatie of onderweg. Tijdens de workshop laat ze zien hoe je zelf je mooiste herinneringen op papier vastlegt. Daarbij komen allerlei technieken, zoals het mengen van kleuren en het aanbrengen van verschillende lagen, aan bod.

Tot slot leer je in de schrijfworkshop van dichter en theatermaker Kasper Peters hoe je zelf een mooie brief schrijft. In deze workshop wordt uitgebreid stilgestaan bij je eigen fantasie en de kunst van het overdrijven. Voor de kleintjes is ook nog de speciale voorstelling Post, een kinderverhaal over avontuur en de keerzijde van reizen.

Informatie

Je kunt je via de website van het Drents Museum aanmelden voor Vincent Vibes. Het programma start om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk bij aankoop van een ticket voor de tentoonstelling Op reis met Vincent. Het programma is geschikt voor alle leeftijden. Een leuk uitje in de kerstvakantie dus!