Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de mooiste winterwandelingen in het noorden

Sjaal om, muts op, handschoenen aan en gaan!

winter landscape in the morning

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock 

Hoe kun je het noorden het beste beleven? Juist, buiten! We selecteerden de leukste winterwandelingen, passend dus bij dit frisse seizoen. Zie, kijk, ontdek en bewonder. 

Naar Siberië en weer terug

Voor het échte winterse gevoel ga je naar Siberië… in Drenthe! Dit buurtschap dankt zijn bijzondere naam aan de onherbergzaamheid van het gebied, dat voor buitenstaanders bijzonder interessant bleek. Zo kwam Van Gogh er graag om te schilderen en een Amsterdamse koopman startte er een turffabriek.

Met deze route, die bij het station in Hoogeveen begint en eindigt en 15 kilometer lang is, ontdek je zelf de pracht en praal van dit bijzondere Drentse gebied. De wandeling neemt je onder andere ook mee naar stuifzandgebieden, het oude bosreservaat Kremboong en het veendorpje Tiendeveen.

Op pad in Assen

Deze wandeling van zo'n 13 kilometer laat zien dat Assen nog veel méér te bieden heeft dan de typische highlights. De tocht begint bij het Duurzaamheidscentrum, waar je aan het begin – of gewoon lekker aan het eind – van de wandeling kunt genieten van warme choco.

Het eerste deel van deze route brengt je door het eeuwenoude Asserbos, waarna je de weg vervolgt naar de recreatieplas Baggelhuizen. Onderweg kom je ook langs het Pelinckbosch, waar na jaren van rust en stilte bezoekers weer welkom zijn om zelf het natuurlijke en veelzijdige karakter van dit bos te ontdekken.

Het Dichterspaad

Met deze bijzondere route kom je langs 18 mooie locaties rondom Nationaal Park De Alde Feanen waar gedichtenpanelen opgesteld staan. Verschillende dichters laten je met hun woorden de schoonheid van het Friese natuurgebied zien.

Dit is geen wandeling voor de snelle pas, maar juist eentje om af en toe stil te staan en de natuur en poëzie in je op te nemen. Het Dichterspaad begint en eindigt in het dorpje Oudega. Je kunt zelf kiezen voor hoe veel kilometers je gaat; variërend van 8 tot 25 kilometer.