Een heerlijke combinatie: appeltaart met speculaas

De ideale traktatie in de sinterklaasperiode.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op:Brenda Kookt

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Speculaas en appeltaart: da’s natuurlijk een gouden combinatie in de herfst- en wintermaanden. Deze taart is heerlijk als traktatie op regenachtige en koude dagen waarbij je het liefst binnen bij de kachel blijft, en doet het natuurlijk ook erg goed als lekkernij op pakjesavond. Zo maak je ‘m! 


Ingrediënten:

  • rasp van 1 citroen
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kilo friszure appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 1 eidooier
  • 250 gram speculaas
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout

Zo maak je appeltaart met speculaas:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een taartvorm in met boter.
  2. Verkruimel de boter in een beslagkom en meng deze vervolgens met de suiker, citroenrasp en een snufje zout tot een gladde massa.
  3. Voeg 1 eetlepel water toe aan het beslag en roer tot het water volledig is opgenomen. Wrijf vervolgens het zelfrijzend bakmeel en de koek- en speculaaskruiden door het beslag. Kneed nog 1 eetlepel water door het deeg zodra alles is gemengd en laat het deeg dan een halfuur rusten op een koele plek.
  4. Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes. Schep de appelblokjes om met de kaneel en de custard.
  5. Kneed het deeg soepel en leg 2/3 van het deeg op een schoon werkblad. Rol dit deel uit tot een dunne lap en leg deze in de taartvorm. Druk het deeg goed aan langs de bodem en de randen van de springvorm.
  6. Verkruimel de speculaasjes (er mogen nog grovere stukken tussen zitten) en verdeel de koekkruimels over de springvorm. Strooi hier vervolgens een klein beetje custard overheen. Vul de rest van de springvorm met de appelblokjes.
  7. Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier dunne stroken van. Leg de stroken in een ruitpatroon boven op de taart. Bestrijk het deeg aan de bovenkant met de eidooier en bestrooi de taart met wat suiker.
  8. Bak de taart 50 minuten in de voorverwarmde oven. Verhoog dan de temperatuur naar 220°C en bak nog eens 10 minuten. De bovenkant moet dan goudbruin en knapperig zijn.
  9. Laat de taart even afkoelen in de springvorm. Serveren maar!


Laatste nieuws