Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wandel jezelf gezond: dit zijn de voordelen

Hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans op gezondheidsklachten.

Foto: Unsplash 

Dat beweging en de buitenlucht goed voor je zijn, wist je waarschijnlijk al. Een frisse neus halen is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine, en met goede reden. De voordelen van een dagelijkse wandeling reiken namelijk veel verder dan alleen een goede conditie. Het is zelfs onderzocht dat hoe meer je loopt, hoe langer je leeft. Hoe dat precies zit, lees je hier. 

Fysieke gezondheid

Een levensstijl waarbij je te weinig beweegt en te veel zit kan op lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans dus wordt dat je last krijgt van zulke gezondheidsklachten. Wandelen is een makkelijke en toegankelijke manier van bewegen: je hoeft alleen maar de deur uit te stappen!  

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen zelfs beter kan zijn dan hardlopen. Een uur per dag wandelen kan de kans op hoog cholesterol en een hoge bloeddruk verminderen met ongeveer 7%, waar dat voor hardlopen zo’n 4% is. Door de lage inspanning is er daarnaast bij wandelen een stuk minder kans op vervelende blessures.  

Mentale gezondheid

Zeker in de koudere seizoenen zitten we vaak zo veel mogelijk binnen. En dat terwijl de buitenlucht een hoop voordelen met zich meebrengt. Een dagelijkse wandeling (ja, ook als het regent) helpt om je hersenen gezond te houden. Een team van het Universitair Medisch Centrum in Hamburg ondervond dat de hoeveelheid grijze massa (de zenuwcellen in je brein en de uitloop hiervan) toeneemt naarmate je meer tijd buiten doorbrengt. 

En dat heeft niet alleen een fysiek effect: dit helpt namelijk met cognitieve processen zoals redeneren, geheugen en het vermogen om te plannen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het versterken van mentale flexibiliteit, waardoor je nieuwe informatie en emoties beter kan verwerken.  

Voordelen bij je zorgverzekering

Wist je dat meer bewegen niet alleen helpt met je mentale en fysieke gezondheid, maar dat het je ook voordelen kan opleveren via je zorgverzekering? Sommige zorgverzekeraars bieden namelijk programma’s aan waarbij je beloningen krijgt door te bewegen. Denk aan  een Fitbit of Apple Watch, maar ook een lagere zorgpremie. Als je nog extra motivatie zoekt om meer te wandelen, is dit een leuke manier om jezelf uit te dagen! Lees hier meer over hoe zorgverzekering een actievere levensstijl stimuleert. 

Gezonder leven

Een dagelijkse wandeling helpt je dus om gezonder te leven. En geen zorgen: elke dag 10.000 stappen is niet nodig om gezonder te zijn. Volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen zo’n 4.000 stappen al helpen om gezondheidsklachten door te weinig beweging te voorkomen. Door elke dag te genieten van de buitenlucht en een wandeling te maken, zet je dus al een stap in de juiste richting en blijf je lekker fit. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partner.